Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Безпрецедентно: Василев иска актуализация на бюджета за 2022 година преди да го е внесъл

Парите

Безпрецедентно: Василев иска актуализация на бюджета за 2022 година преди да го е внесъл

Безпрецедентно: Василев иска актуализация на бюджета за 2022 година преди да го е внесъл - Tribune.bg
Снимка:

Ръст на БВП от 4,8%, 5% безработицата и дефицит от 4,1% с включени ковид мерки. Това е заложено в проекта за Бюджет 2022, който вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев представи.

В сметкопланът е предвидено да се вдигнат средствата за кинопроизводство с 28 млн. лева.

„С този бюджет целим да инвестираме в проекти с конкретна възвращаемост, в хората на България и в така необходимата ни инфраструктура“, каза още Василев.

Василев посочи три основни акцента в Бюджета за догодина - значително нарастване на капиталовите инвестиции не само с пари от ЕС, но и от държавния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора; социална справедливост и подсигуряване, че всички български граждани ще имат адекватен стандарт на живот

Предвидено е максималният осигурителен доход да се повиши на 3400 лв., което означава, че ще се вдигнат данъците на не малка част от работещите.

Общо общините ще получат от държавния бюджет 5,6 млрд. лева.

Василев уточни, че се запазват съществуващите данъчни ставки. Пълно отпадане е трудно, но минимализираме „данък уикенд”.

„Да се ползва ДДС за социална политика е изключително грешно“, каза Василев.

Той заяви, че са предвидени 178 млн. лева за капиталови инвестиции за болници, детски градини, театри, музеи, детски площадки.

„Заложена е и актуализация на бюджета в средата на годината“ , допълни той, като по думите му  това се налагало заради краткото време, което е имал за изготвяне на проекта. Той се оправда, че не е имал възможност да остойности  всички политики, предвидени от управляващите.

От днес започват съгласувателните процедури на план-сметката. Проектът вече е изпратен до социалните партньори. От финансовото министерство очакват да са готови с внасянето на проектобюджет 2022 в парламента на 31 януари.

В бюджет 2022 г. Василев е предвидил изтегли 7,3 млрд. лв. дълг - 3 млрд. лв. за рефинансиране на стари дългове и 4,3 млрд. лв. нов дълг, който да покрие инфлацията  


Топ новини

виж още