Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът: Лекарства и коли у нас поскъпват след Брекзит

Парите

Бизнесът: Лекарства и коли у нас поскъпват след Брекзит

Бизнесът: Лекарства и коли у нас поскъпват след Брекзит - Tribune.bg
Снимка:

2/3 от компаниите очакват цените на вносните стоки да растат

Цените на вносните стоки от Великобритания, основно автомобили и лекарства, ще се повишават след Брекзит. 72% от фирмите у нас смятат, че това ще стане факт след раздялата на Великобритания с Европейския съюз, сочи експресно проучване сред членовете на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/, направено миналата седмица.

През миналата година от Великобритания сме купували най-много лекарства и автомобили, следвани от електрическа енергия и алкохол. Износът ни пък е основно лекарства и автомобилни части, мебели и Ай Ти услуги на български компании. През 2017 г. Великобритания се нарежда на 11-о място в българския износ с 651 млн. евро, а вносът ни оттам заема 18-то място и възлиза на 476 млн. евро.

58 на сто от анкетираните смятат, че износът ни към островната държава ще се намали след Брекзит. Това обстоятелство ще засегне всяка пета българска компания. Очакванията им са оборотите на фирмите, които търгуват с Великобритания, да тръгнат надолу.

Около 50% от предприемачите не очакват сериозно влияние от Брекзит върху българската икономика. Почти една трета (28%) са тези, които смятат, че излизането на Великобритания от ЕС ще се отрази негативно на България, било то пряко или индиректно. Около 15% не могат да преценят ефектите. Само 2% считат, че отделянето на Великобритания ще има положителен ефект върху нашата икономика. Само 25% от мениджърите на компании виждат възможности работещите българи във Великобритания да се завърнат у нас като по този начин частично да бъде решен проблемът с липсата на човешки ресурси за бизнеса.

По текста работи: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети