Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът посреща 2020г. оптимистично - работодателите планират да наемат нови служители

Парите

Бизнесът посреща 2020г. оптимистично - работодателите планират да наемат нови служители

Снимка:

В периода януари-март се предвижда увеличение на работната сила във всички пет региона, показва проучване

Българските работодатели ще посрещнат новата година оптимистично, като увереността им за наемане на служители през първото тримесечие на 2020 г. се очаква да е положителна, сочи изследване на ManpowerGroup. Според данните 10% от анкетираните 623 работодатели планират да наемат нови служители през първите три месеца на годината, само 6% предвиждат да намалят работната сила и 82% не очакват промяна. Прогнозата за заетостта е +7% и остава непроменена в сравнение с предишното тримесечие и същия период на миналата година.

„Настроенията на работодателите на пазара на труда в България остават оптимистични и компаниите във всички индустрии и региони планират по-скоро да увеличат, отколкото да намалят нивата на заетост. Също така забелязваме, че компании от различни сектори започнаха все по-често да се обръщат към алтернативни решения, например аутсорсинг на специфични задачи, в опит да се справят с липсата на таланти и това е една от основните причини за техния оптимизъм”, каза Александър Хангимана, управляващ директор на ManpowerGroup Балкани.

Данните от изследването за заетостта разкриват, че работодателите във всички 10 индустриални сектора очакват да увеличат работната сила в периода януари-март. Най-силно темпо на наемане се предвижда в сектор „Минно дело”, където нетната прогноза за заетостта е +13%. Стабилно увеличение на заетостта се очаква и в сектор „Строителство”, където прогнозата е +12%, както и в секторите „Производство” и „Транспорт, складове и комуникации“ с прогнози от +11%. Работодателите от сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“ предвиждат умерено увеличаване на заетостта от +9%, а прогнозата за „Публичен и социален сектор” е +8%. В същото време работодателите от сектор „Земеделие, горско стопанство, лов и риболов“ очакват най-слабия пазар на труда, като отчитат предпазлива прогноза от +1%.

Спрямо същия период на миналата година плановете за наемане се засилват в пет от 10-те индустриални сектора - „Минно дело”, „Публичен и социален сектор”, „Строителство”, „Транспорт, складове и комуникации“ и „Производство”. В същото време перспективите за наемане намаляват в четири сектора – „Търговия на дребно и едро”, „Ресторанти и хотели”, „Електричество, газ, вода”, като значителен спад от 20 процентни пункта има в сектор „Финанси, застраховане, недвижими имоти и бизнес услуги“.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q1_19

Q4_19

Q1_20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+7%

+7%

+7%

ЗЕМЕДЕЛИЕ, ЛОВ, ГОРСКО СТОПАНСТВО И РИБОЛОВ

+8%

+10%%

+1%

СТРОИТЕЛСТВО

+18%

+13%

+12%

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО, ГАЗ И ВОДА

+5%

+9%

+5%

ФИНАНСИ, ЗАСТРАХОВАНЕ, НЕДВИЖИМИ ИМОТИ И БИЗНЕС УСЛУГИ

+29%

+12%

+9%

ПРОИЗВОДСТВО

+10%

+10%

+11%

МИННО ДЕЛО

+1%

+1%

+13%

ПУБЛИЧЕН И СОЦИАЛЕН СЕКТОР

+1%

+8%

+8%

РЕСТОРАНТИ И ХОТЕЛИ

+2%

+3%

+6%

ТРАНСПОРТ, СКЛАДОВЕ И КОМУНИКАЦИИ

+5%

+10%

+11%

ТЪРГОВИЯ НА ЕДРО И ДРЕБНО

+12%

+7%

+5%

 

От регионална гледна точка в периода януари-март се предвижда увеличение на работната сила във всички пет региона. За девето поредно тримесечие най-силен пазар на труда се очаква във Варна, където нетната прогноза за заетостта е +13%  . Предвижда се скромно увеличение на числеността на служителите в Пловдив и София с прогнози от +8%, докато прогнозата за Бургас е +7%, а работодателите в Русе отчитат най-слабите намерения за наемане с прогноза от +3%.

ОБЗОРНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА MANPOWERGROUP ЗА ЗАЕТОСТТА

Q1_19

Q4_19

Q1_20

ОБЩО: БЪЛГАРИЯ

+7%

+7%

+7%

БУРГАС

+5%

+6%

+7%

ПЛОВДИВ

+7%

+7%

+8%

РУСЕ

+5%

+4%

+3%

СОФИЯ

+7%

+8%

+8%

ВАРНА

+9%

+12%

+13%


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още