Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът отново иска среща с Петков заради тока: С такива компенсации много предприятия ще спрат работа

Парите

Бизнесът отново иска среща с Петков заради тока: С такива компенсации много предприятия ще спрат работа

Бизнесът отново иска среща с Петков заради тока: С такива компенсации много предприятия ще спрат работа - Tribune.bg
Снимка:

Работодателските организации заявяват, че нямат комуникация с правителството и мерките не работят

С поредно отворено писмо с призив към управляващите излизат всички национално представените работодателски организации. Те настояват за спешна среща с премиера Кирил Петков за мерките за подпомагане заради високите енергийни цени, заради които голяма част от фирмите са изложени на фалити.

Отвореното писмо е подписано от Васил Велев, председател на АИКБ, но то е подкрепено и от КРИБ, БСК, БТПП и ССИГ.

Друго, за което настояват работодателите е отпадане на прага за помощ към бизнеса в размер на 30 % като според тях това е неработещо. Припомняме, че управляващите предприеха нова схема за подпомагане на бизнеса като няма да се плащат по 110 лева за мегават час, а компенсациите зависят от договорите на фирмите, с които те са се договорили да изкупуват ток.

Ето и писмото:

Относно: Липсата на диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители  

Уважаеми господин министър-председател,

Много пъти вече представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания до Вас за среща, по време на която да обсъдим действени решения за преодоляване на кризата - около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители, която става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. За съжаление, нямаме нито отговор, нито насрочена среща.

Многократно предупредихме, че предложените мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа.

Уважаеми господин министър-председател,

С настоящото писмо към Вас се обръщат за пореден път всички национално представителни работодателски организации с настояване за организиране на незабавна среща с Вас, на която в спешен порядък да се изясни възникналата крайно опасна за икономиката и социалния мир ситуация.

Призоваваме Ви за максимална бързина, концентрация и съгласуваност в действията на държавните институции в незабавен и конструктивен диалог с нас, тъй като вярваме, че само по този начин може да бъдат намерени решения. Ние не искаме да водим диалог през медиите.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети