Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бизнесът: България не може да си позволи толкова дълго майчинство

Парите

Бизнесът: България не може да си позволи толкова дълго майчинство

Бизнесът: България не може да си позволи толкова дълго майчинство - Tribune.bg
Снимка:

Откакто има по-дълъг отпуск за раждане на дете, има срив на раждаемостта, изчисляват работодателите

Бизнесът отново възропта срещу продължителността на отпуска по майчинство в страната. България не може да си позволи да има най-дългото майчинство в Европейския съюз. Това заяви пред Нова ТВ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

„В България имаме най-дългото – 58 седмици майчинство и то е заплатено на 90% от заплатата. Има държави с под 14 седмици майчинство. След тези 410 високоплатени дни има още 12 месеца, които се плащат с 380 лева и след като се върнат на работа майките имат право на платен отпуск от два месеца, което е за сметка на тези майки, които не са били две години в отпуск, защото те изработват парите. Това е направено с благородни подбуди – да се увеличи раждаемостта, да се противодейства на демографския срив, но дали е постигнат такъв резултат? От 2007-година се увеличава платеното майчинство, а тогава е бил 137 дни. От 2010 година, когато вече има дълго платено майчинство има срив на раждаемостта”, обясни Велев.

Според него моделът трябва решително да бъде променен.

„Майката вместо да си стои вкъщи втората година, тези пари трябва да се инвестират в детски заведения, за да може майката да се реализира, да не се дезинтегрира, да не се деквалифицира. Тя като се върне след две години вече е изостанала в кариерата, оттам получава по-малка заплата, оттам по-малка пенсия. Богатите държави не правят така”, поясни тезата си бизнесменът.

Барбара Пейчинова, която е майка на две деца, обясни, че невинаги след първата годинка на детето майката е готова да се върне на работа, а често пъти проблем се оказва и липсата на свободни места в яслите.

„Липсва подкрепа и мотивация майките да се върнат по-рано на работа, но не смятам ,че начина е да бъдат лишени от избора дали да продължат майчинството си и през втората година. Не винаги детето е готово да тръгне на ясла след първата си годинка. Важно е да бъдат уважени нуждите както на детето , така и на майката чисто емоционално”, каза Пейчинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети