Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Блумбърг: Недостиг от 2 млн. тона какао през 2030г.

Парите

Блумбърг: Недостиг от 2 млн. тона какао през 2030г.

Блумбърг: Недостиг от 2 млн. тона какао през 2030г. - Tribune.bg
Снимка:

Ще свърши ли скоро шоколадът?

Блумбърг предупреди, че още през 2030 г. търсенето на какао в световен мащаб вече няма да бъде задоволено заради недостига на 2 млн. тона какао. Международният център за тропически земеделски култури CIAT също прогнозира, че през 2050 г. в Гана и съседния Кот д'Ивоар (Бряг на слоновата кост) почти 90 % от сегашните земеделски площи няма да могат да бъдат използвани. Според учените това е сценарий на ужасите за всички любители на шоколада, тъй като двете западноафрикански държави, преди всичко Кот д'Ивоар, произвеждат малко над 60 % от общото количество сурово какао в света.

Сценарият за предстоящ спад в производството на какао всъщност не е нов, пише германският „Тагесшау” . Още преди пет години учените предупредиха за слаба реколта от какаови зърна от Гана - една от основните държави, в които се отглежда това растение. В действителност се стигна до драстичен спад в добива – вместо 1 млн. тона, както беше планирано, фермерите в Гана получиха само 700 000 тона или 30 % по-малко от очакваното. Като основна причина беше посочено изменението на климата. Валежите бяха нерегулярни – понякога много обилни, понякога оскъдни, а температурите се повишиха.

Чувствителните какаови дървета се влияят много от това.

Ако вали малко, има по-малко плодове, ако пък вали много, възникват проблеми с вредителите и плесените, заявяват от Института за изследване на какаото в Гана. Ако тази тенденция не бъде прекратена, ще дойде време, когато какаото вече няма да може да се отглежда в Гана. По официални данни, 16 % от всички какаови дървета в Гана са заразени. Реалният брой обаче вероятно е по-висок, тъй като симптомите на заболяването стават видими само след една до три години.

Промяната в климата не е единствената заплаха за какаовите насаждения. Вирусът CSSD (Cacao Swollen Shoot Disease) е заразил много дървета, особено в Гана, поради което страната ще трябва да намали ангажиментите си по доставка на какао за световния пазар.

Учените се опитват да предотвратят разпространението на болестта върху растенията в Кот д'Ивоар, който със своите 1,6 млн. тона годишно е най-големият производител на какао в света.

На борсите не се забелязва паника. Цената за тон какао е 2 371 евро, което е с 27 % повече от преди година. През 2015 и 2016 г. цената за тон какао бе още по-висока - 2 770 евро. Подобни скокове в цените на суровини не са рядкост, защото за какаото освен колебанията в метеорологичните условия, са важни и други фактори, като запасите и геополитическите рискове.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети