Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БНБ: Банките осигуриха непрекъсваемост при предоставянето на финансови услуги

Парите

БНБ: Банките осигуриха непрекъсваемост при предоставянето на финансови услуги

Снимка:

Бъдещата архитектура на платежните услуги в ЕС ще се гради върху незабавните плащания

Банките в България осигуриха непрекъсваемост при предоставянето на финансови услуги, посочи Нина Стоянова, подуправител на БНБ, при участието с във видеоконференцията "Банките и бизнесът". Финансистът изтъква, че финансовите институции са  успели бързо да се адаптират към новата реалност, резултат от пандемията.

„Фокусът на дейността както на БНБ като регулатор, така и на доставчиците на платежни услуги през 2020 г., беше насочен към повишаване сигурността на електронните плащания с акцент върху платежните операции с карти в интернет и отварянето на достъпа до платежните сметки (т. нар. "open banking"). И двата процеса се очаква да завършат до края на 2020 г. в рамките на сроковете за Европейския съюз“, изтъква Нина Стоянова.

По думите й предстои да бъдат проучени възможностите за използване на електронната идентификация и решенията, основани на удостоверителните услуги. Наблюдаваното силно сближаване в дейността на платежни институции и дружества за електронни пари обосновава включването им в единна правна рамка и отпадане на Директивата за електронните пари, уточнява подуправителят на Централната банка.

„Бъдещата архитектура на платежните услуги в Европейския съюз ще се гради върху незабавните плащания. У нас "Борика" АД, в тясно сътрудничество с БНБ като оператор на платежната система за брутен сетълмент в реално време (RINGS), е в напреднал етап на развитие на проект за незабавни плащания в левове. Амбицията на дружеството е през 2021 г. доставчиците на платежни услуги в страната да могат да предоставят на своите клиенти незабавни кредитни преводи в левове“, подчертава подуправителят на БНБ.

Свиването на икономическата дейност вследствие пандемичната криза очаквано се е отразило и на трафика през системите RINGS и TARGET2-BNB, които отчитат спад в общия брой на обработените плащания за второто тримесечие на 2020 г. в сравнение със същия период на 2019 г., съответно с 17 на сто за RINGS и 28 на сто за TARGET2-BNB, коментира Нина Стоянова. Тя отбелязва, че през третото тримесечие на 2020 г. се отчита възстановяване и увеличение на броя на извършените плащания. „Ръст бележат както клиентските, така и междубанковите плащания“, изтъква Нина Стоянова.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още