Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БНБ даде 5 работни дни на банките да предложат правила за мораториум върху кредитите

Парите

БНБ даде 5 работни дни на банките да предложат правила за мораториум върху кредитите

Снимка:

Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения, посочват от ЕБО

БНБ даде 5 работни дни на банките да предложат правила за мораториум върху кредитите, след като прие решение, че ще спазва гласуваните в Европейския банков орган /ЕБО/ -  Насоки относно законодателните и частните мораториуми върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, се изтъква в позицията на БНБ. Насоките са публикувани на интернет страницата на ЕБО.

"Мораториумите върху плащания по банкови кредити могат да бъдат ефективен инструмент при краткосрочни ликвидни затруднения на клиентите на банките. Много фирми и граждани биха изпитали такива затруднения, ако работата им бъде ограничена или преустановена в резултат от мерките срещу COVID-19. Това от своя страна може да се отрази неблагоприятно и върху кредитните институции, доколкото при съществуващата регулаторна рамка отложените или прекратени плащания по отпуснати кредити водят до допълнителни разходи и капиталови изисквания в банките“, напомнят от ЕБО.

Затова решението на ЕБО въвежда временен принцип, че мораториумите върху плащания по банкови кредити не водят до прекласифициране на експозиции под формата на преструктуриране или неизпълнение при условие, че мерките са основани на национално законодателство и са договорени и прилагани на ниво банков сектор.

На база на вече гласуваните насоки БНБ изиска от търговските банки да предложат за утвърждаване в срок до 5 работни дни единен проект на правила за частен мораториум върху плащанията по банкови кредити във връзка със ситуацията с COVID-19.

Изготвените от банките правила, след одобрението им от БНБ, ще предоставят за периода на тяхното действие гъвкавост на банките да предлагат на техните клиенти облекчения по плащания по банкови кредити.

„Детайли за облекченията за граждани и фирми ще бъдат оповестени с публикуването на правилата за частния мораториум“, съобщават от БНБ.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още