Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БНБ предупреждава банките за риск при заемите

Парите

БНБ предупреждава банките за риск при заемите

БНБ предупреждава банките за риск при заемите - Tribune.bg
Снимка:

Българските банки влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията, казва управителят на БНБ Димитър Радев

Високата кредитна активност при жилищните заеми на фона на повишение на цените на жилищата и засилена конкуренция между кредитните институции налага специално внимание по отношение на рисковете, свързани с пазара на недвижими имоти, пише в периодичното издание на БНБ „Банките в България“.

„При неблагоприятни промени в икономическите условия и рязко нарастване на лихвите е възможно да се влоши способността на домакинствата да обслужват кредитите си. Затова е важно политиката на банките да е съобразена с вероятността за влошаване на финансовото състояние на домакинствата при негативни промени в икономическата среда“, посочват от централната банка.

Същевременно управителят на БНБ Димитър Радев дава отлична оценка за състоянието на банките в своя статия за бюлетина на Асоциацията на банките в България.

„Българските банки не само не бяха отслабени по време на пандемията, но влизат в 2022 г. с показатели по-добри или в най-лошия случай съвместими с показателите в началото на пандемията. Брутният размер на необслужваните кредити намалява, а печалбата се доближи до исторически високите си равнища от 2019 г.“, посочва Димитър Радев.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати