Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Бобева за Василев: Не сме имали толкова разточителен финансов министър след въвеждането на валутния борд

Парите

Бобева за Василев: Не сме имали толкова разточителен финансов министър след въвеждането на валутния борд

Бобева за Василев: Не сме имали толкова разточителен финансов министър след въвеждането на валутния борд - Tribune.bg
Снимка:

„ГЕРБ трябва да са притеснени от Бюджет 2023, защото ще трябва да управляват след него. Асен Василев никога няма да успее да направи бюджет с излишък“

„Бюджетът никак не е лош, ако бъде изпълнен. Той е единственият възможен в тази ситуация, колкото и рискове да има пред него“. Това заяви пред БНР проф. Даниела Бобева, финансист, бивш министър и вицепремиер, преподавател в УНСС.

Според нея, ако някой трябва да се притеснява от този Бюджет, това е ГЕРБ, защото те ще управляват след изтичането на първия ротационен етап на правителството „Денков-Габриел“.

„Затова не съм изненадана, че много депутати от ГЕРБ коментират какво се случва с този Държавен бюджет. Ротационното правителство може да се окаже един добър вариант за по-голяма устойчивост на публичните финанси, защото вътре ще се контролират сегашното правителство със следващото. Очаквам ГЕРБ да бъдат доста по-разумни в дебатите в парламента“, прогнозира тя.

По думите ѝ министърът на финансите Асен Василев е можело да бъде по-рестриктивен.

„Не сме имали такъв министър на финансите от въвеждането на валутния борд насам. Толкова разточителен, който откликва на всяко желание за увеличаване на доходи... Не бих се изненадала, ако той никога не успее да направи бюджет с излишък, както много финансови министри правеха. Всеки министър иска да бъде добър и да раздава, но истината е, че добрият министър е този, който може да казва „Не“. ... Желанието за покачване на заплати на този етап е доста безотговорно, защото първо - имаме няколко месеца дефлация, второ - гледаме данните за последния месец и за цените на производител, които също намаляват, което гарантира общо намаляване на цените за следващите месеци. Така че няма основания за сериозни протести“, заяви тя.

Проф. Бобева подчерта, че най-грубата грешка, която ще направи правителството, е изземването на 100% от печалбите на държавните предприятия в енергетиката и военно-промишления комплекс:

„С тази политика се обезсмисля реформата, започната от предишните правителства. Изземването има две много сериозни последици. Първият проблем е, че се поставя под съмнение зеленият преход и ангажиментите, които сме поели с подписването на Зелената сделка. Вторият проблем е, че не се оставя никаква възможност на мениджмънтът на тези предприятия да ги стабилизира. Това вече е много сериозно, защото, ако трябва да се спасяват в лоши времена, те ще тежат на бюджета на държавата и сакралните 3% ще станат немислими“, категорична е Бобева.

Тя коментира и перспективата за влизане на България в еврозоната и искания референдум на „Възраждане“ за запазване на лева:

„Възраждане" постигнаха целта си, те посяха семето на съмнението сред българските граждани. Ако проследим европейските изследвания, ние сме били най-оптимистично настроени към приемането на еврото, но през последните години се обърна тази тенденция. ... Паричната политика е изключително сложен феномен и българите знаят, че те не разбират от това, колкото и да им се обяснява, трябват фундаментални знания. ... Българинът не обича да гласува, още повече по сложни теми“, смята още тя.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати