Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Борисов: Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри

Парите

Борисов: Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри

Снимка:

Благодарение на дисциплинираната политика страната ни е влязла в добро състояние в извънредната ситуация

„Благодарение на дисциплинираната и последователна политика за поддържане на положително или близко до балансирано салдо през последните години, страната ни влезе в добро състояние в извънредната ситуация, предизвикана от разпространението на коронавируса“. Това обяви в официалния си профил във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

През 2019 г. България се е придвижила с едно място напред и вече сме втори след Естония с най-нисък дълг на сектор „Държавно управление“ в ЕС за 2019 г. – 20,4 % от БВП. Спрямо 2018 г. отчитаме понижение на този показател с 1,9%.

През първите два месеца на тази година сме отчели ускорение на растежа на оборота в промишлеността на вътрешния пазар и той е достигнал 9,7 % спрямо същия период на миналата година. Оборотите в търговията на дребно за януари-февруари също нараснаха, както и износът ни на стоки с 4,9 %.

„Дори и през месец март параметрите на изпълнението на бюджета са добри, като консолидираната фискална програма отчита превишение на приходите над разходите в размер на 1,2 % от прогнозния БВП. Заради пандемията и негативните фискални ефекти по линия на спад в приходите, вследствие на ограничителните мерки в България и основните търговски партньори от ЕС и трети страни, очакванията ни са, че параметрите по изпълнението на бюджета ще се проявят с известно забавяне и ще бъдат силно изразени през второто и третото тримесечие на настоящата година. Затова българското правителство предприе действия за запазване на работните места като „60 на 40“, както и редица други мерки в помощ на хората и на бизнеса“, обясни премиерът.

Борисов е категоричен, че ограничаване на плащанията по големите инфраструктурни проекти, предвидени за финансиране и изпълнение с разчетите за годината, не се предвижда. Това е и част от мерките за подкрепа на инвестициите при очаквания спад в непубличния сектор.

„Предприехме и действия и за преструктуриране на Оперативните програми, съфинансирани от ЕС, с което за мерки за подкрепа на икономиката и борба със заразата с COVID-19 ще бъдат осигурени 870 млн. лв. В прогнозите си ЕК посочва, че силата на българската икономика и положителните външни и фискални баланси преди избухването на пандемията от COVID-19, са предпоставка за бързо икономическо възстановяване. Очакванията на експертите са това да се случи още през 2021 г., за което правителството ще положи максимални усилия, за да помогне на всеки един българин“, увери министър-председателят.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още