Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Борисов: На 1 януари в България ще влезе азерски газ

Парите

Борисов: На 1 януари в България ще влезе азерски газ

Борисов: На 1 януари в България ще влезе азерски газ - Tribune.bg
Снимка:

Газопроводът IGB ни свързва с гръцката национална газопреносна система и TAP

На 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ, посочи министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, провери напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България/IGB/.

„Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици“, коментира премиерът. Той увери, че по проекта се работи на пълни обороти.

Над 440 души работят на Междусистемната газова връзка Гърция-България от двете страни на границата. Към момента по трасето са разнесени над 159 км тръби, от които 72 км са заварени, а засипаният тръбопровод е над 11 километра. Чрез изграждането на този значим проект България ще има достъп до природен газ от Азербайджан и втечнен газ от други доставчици.

„Това, което трябваше да направим, сме го направили, така че да няма и ден забавяне на този изключително важен геостратегически проект – от Александруполис до нашата част. Ние имаме 20% там, за да може и от Юг на Север да потече различен от досегашния газ - 100% диверсификация“, посочи министър-председателят.

Газопроводът IGB ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини /Гърция/ и с българската национална газопреносна система в района на гр. Стара Загора.

Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България беше даден на 22 май 2019 г. лично от премиерите на двете страни.

„Интерконекторът е един от седемте приоритетните проекти за сигурност и конкурентоспособност на енергийния пазар в Европейския съюз. Той е изключително важен и от гледна точка на осигуряване на диверсификация на източниците и доставките на газ за България и региона на Югоизточна Европа“, увери министър Петкова.

Междусистемната газова връзка ще доведе до реално разнообразяване на източниците на природен газ – чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод, освен това през интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Газовата връзка между България и Гърция е с обща дължина 182 км., от които 150 км. са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. годишно. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Браво Борисов!Сега хиените ще поискат да върнеш и парите за газовите траби! Много сте прости червени злобари!Разграбихте Родината ни,а сега , когато се създава и строи , ще се пръснете от яд!
16.11.2020 14:26 / Отговор
Какво се строи, Балкански поток под прикрие с руски фирми и български пари. Негодници и престъпници. За да тече руски газ, няма никакви отклонения, само транзит за Сърбия. А този мафиот се хвали, та се къса, ама това са лъжи.
16.11.2020 15:42
Ха, ха! Бля, бля, бля! Нямаш и няма доказателства!
Мъката на протестърите...
16.11.2020 16:02
Анастас #

"Десните" обгъзени "специалисти"
като Илиян Василев (агент Сашо) са се изпокрили ....

И по-точно събират слюнка за да плюват !!??!!

Няма научна мисъл и много'празнословие ...
Просто Диверсификация на газовите доставки - Гарантирано от Борисов.

(пре'йбаащо костовашките гъзификатори)
16.11.2020 18:46 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати