Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Борисов предупреди: Може да се превърнем в гробище за дизелови автомобили

Парите

Борисов предупреди: Може да се превърнем в гробище за дизелови автомобили

Снимка:

Ако не вземем мерки за мръсния въздух, ще стане късно

Ако не предприемем стъпки за справяне с мръсния въздух, ще стане късно и ще се озовем в гробище за дизелови автомобили. Това каза премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Министерския съвет. Коментарът му е по темата с данъка, който трябва да засегне старите автомобили.

"Аз разговарям с парламентарната група на ГЕРБ не като премиер, а като председател на своята партия. Затова завчера ги събрах относно двата дискутирани в момента казуси. Единият е за вдигане с 6 до 10 лв. данъка на старите коли. Казах им да го върнат, само че се възпротивиха кметовете. Защото те казват - основната атака срещу нас по градовете е замърсеният въздух, огромният трафик, вредните частици прах", заяви премиерът.

Той препоръча на министрите да продължат да разясняват на хората управленските решения на правителството за данъка на старите коли и застраховките.

Борисов отбеляза, че във Франция планират през 2022 година да забранят дизеловите автомобили. "Ако ние не започнем тези стъпки, в един момент, както се озовахме с моргите за стари автомобили около Перник, Дупница и София, можем да се озовем и с гробище на дизеловите автомобили. И тогава ще бъде късно. Паралелно с това върви и санкция вече, процедура от ЕК за чистота на въздуха", коментира Борисов.

Премиерът подчерта, че трафикът е безумно голям. „Какво карахме до 90-а година, когато управляваше партията на г-н Радев? Тогава се чакаше по 12 години за кола, караше са само в неделя или събота. Някой ще каже - ама и стандартите се промениха. Ами като са се променили стандартите, вижте колко сега са горивата и минималната заплата, съответно колко е била при мандата на БСП, когато избраха Орешарски да ги представлява. Има факти, цифри, те са ясни", допълни Борисов.  


Коментари (3)

К.Анкова Така е ще си караме евтините мръсни дизели и ще се заблуждаваме,че караме коли
14.11.2018 13:43 / Отговор
Автомонтьор Трябва да се разреши вноса , на автомобили втора употреба притежаващи ,,euro-4" и нагоре. Забрана за останалите. Така ще предпазим природата. Голяма грешка е да правим: крачка напред, две и повече назад !
16.11.2018 16:29 / Отговор
Дракон И какво значение кой Евро стандарт е, като вносителят му е махнал филтъра за да спечели 100 лева на кола, а голямата част от старите дизели не им работи читаво турбото. Т.е. проблема е в спазването на закона и в стандарта на живот.
19.11.2018 10:23 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още