Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Брюксел одобри първия транш от 2,7 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Парите

Брюксел одобри първия транш от 2,7 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване и устойчивост

Брюксел одобри първия транш от 2,7 млрд. лв. за България по Плана за възстановяване и устойчивост - Tribune.bg

Това представлява 23% от общия финансов ресурс по ПВУ, заяви Атанас Пеканов

Първото плащане в размер от около 2,7 млрд. лв. / 1,37 млрд. евро/ по Плана за възстановяване и устойчивост получи одобрение от Европейската комисия. Това съобщи на брифинг вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов. „Следват няколко формални стъпки – одобрение от всички страни членки. Това ще се случи в следващите 2- 3 седмици и парите ще бъдат де факто преведени по сметките на Национален фонд”.

Парите ще бъдат използвани за инвестиционните проекти по Плана, части ще префинансират проекти в сферата на МРРБ, транспорта и образованието. Средствата са безвъзмездни и са по Механизма за възстановяване и устойчивост.

„Благодаря на институциите и да стигнем до тази добра новина. Това е ключова крачка. Можем да спрем със спекулациите, че никога няма да получим пари по Плана, че сме се забавили фатално или че не се справяме. Напротив, има страни, които им е отнело доста повече време, за да получат такава положителна оценка за някои от техните плащания – повече от 3,5 месеца е отнело на други страни”, посочи Пеканов.

Министърът отбелязва, че това е успех, но работата трябва да се ускори по второто плащане и припомни: „Българският план за възстановяване и устойчивост е на стойност 12 млрд. лв. и има 12 компонента, много реформи и инвестиционни проекти. Така ние получаваме около 23 % от средствата по Плана”, припомни той.

Пеканов отрече второто плащане по Планът да е обвързано с намаляването с 40 процента на въглеродните емисии от въглищните централи

„40% вредните емисии от въглищни централи. Все още предстои какъв ще е механизмът това да се случи, не бих казал, че наследихме ясен механизъм как това да се случи. Това не е обвързано с второто плащане, както виждате темата енергетика в момента буди изключителни дискусии в цяла Европа, така че ние следим какви са дискусиите и в другите страни, за да можем да реагираме адекватно и това е текущото състояние”.

До дни в НС ще се внесат още няколко законопроекта, свързани със второто плащане за страната ни и тежестта оттук нататък ще е на Народното събрание, коментира вицепремиерът.

„Това е най-трудно плащане. Това ще включва 66 мерки. 22 от тях изискват законодателни промени. Някои са вкарани в един закон. Оставащите 44 част са промяна на разлики нормативни актове, които касаят реформи и важни инвестиционни проекти. Всички членки срещат трудности с проектите, защото средата е несигурна, но ние трябва да се средоточим”, посочи Пеканов.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати