Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Въпреки локдауна: Броят на обявите за работа нарасна 10% през март

Парите

Въпреки локдауна: Броят на обявите за работа нарасна 10% през март

Снимка:

С най-голям дял продължават да бъдат секторите „Търговия и продажби“, „Производство“ и „ИТ“

Броят на обявите за работа нарасна 10% през март, въпреки локдауна, съобщи компанията за комплексни HR услуги JobTiger.

„Първото затваряне на страната от март 2020г. удари сериозно пазара на труда и обявите за работа намаляха драстично“, показва анализът на компанията.

Работодателите са реагирали доста по-гъвкаво и уверено на поредното „затваряне“ през тази година.

„През март 2021г. не се стигна до намаляване на обявите за работа, даже се отчита покачване – с 10% спрямо февруари 2021 г. и с цели 117% спрямо март 2020 г.“, коментират данните от компанията за набиране на персонал.

Според тях положителна тенденция се наблюдава във всички сектори.

„С най-голям ръст са секторите „Строителство“ - 22%, „Счетоводство, одит, финанси“ - 17% и „Административни дейности“ с 16%. Следват ги секторите „Производство“ - 15%, „Логистика и транспорт“ -14% и „ИТ“ с 12%. Секторът „Хотелиерство и ресторантьорство“, при който в предходния месец се наблюдаваше значителен ръст от 139%, остава почти непроменен през месец март, с покачване на броя на обявите в него с едва 0,4%“, отчита анализът на JobTiger. Според наличните данни от началото на годината се забелязва постоянно запазваща се положителна тенденция при броя на обявите, публикувани във водещите сайтове за работа у нас.

„Дяловото разпределение на обявите по сектори се запазва, както при предходния месец февруари, като с най-голям дял продължават да бъдат секторите „Търговия и продажби“ - 21%, „Производство“ -16% и „ИТ“ с 14%“, изтъкват от компанията-посредник за набиране на персонал.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още