Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БСК: Бизнесът е силно негативен към работата на депутатите

Парите

БСК: Бизнесът е силно негативен към работата на депутатите

БСК: Бизнесът е силно негативен към работата на депутатите - Tribune.bg
Снимка:

Проучване сред членовете на Българската стопанска камара/БСК/ показва, че представителите на бизнеса се изказват силно негативно по отношение на дейността на Народното събрание. Причината според анкетираните е липсата на реален процес по вземане на решения за подпомагане на икономическия процес.

"Българският предприемач не вижда в парламента, който трябва да е изразител на интересите на българския народ, онази отговорна позиция и решения за благоденствието на българското общество", анализира негативизма у предприемачите председателят на БСК Добри Митрев.

95% от предприемачите считат за неадекватни действията на депутатите, положителни мнения няма, а само 5% остават неутрални по темата, сочат данните от годишното проучване за нагласите на бизнеса на БСК.

"Мислят единствено за избори", възмути се Митрев. Силен негативизъм среща и Зелената сделка на ЕС и по-конкретно ангажиментите, поети от България по Плана за възстановяване и устойчивост от предишния редовен кабинет.

"Трябва да се преразгледа това, което кабинетът на Кирил Петков подписа без оценка на въздействието, без вслушване в мнението на експертите. Ако държавата през институциите си предприема адекватни мерки за справяне с негативните ефекти, както направи сега с електрическата енергия, смятам, че можем да имаме повод за положителни очаквания, ако разбира се, не се задълбочава кризата, свързана с войната или ако ковид не се завърне, или пък ако не ни измислят нещо друго", настояват членовете на БСК.

От друга страна, най-одобрявана от тях с 46% положително, 41% отрицателно и 13% неутрално отношение, е общинската администрация по места.

"Местната власт е най-близо до бизнеса, до хората. Когато имаше огромен стрес около ковид, българските компании предприеха различни кампании, с които подпомогнаха местните власти - и по отношение на осигуряването на консумативи, на материали за болници, училища и др. Имаше двустранна връзка. И местната власт разбра, че бизнесът може да бъде разглеждан като партньор, а не само като данъкоплатец, който да пълни местната хазна. От друга страна - има цялостно подобрение в общинските услуги - и електронни такива, които са бариера за рушветите, за корупцията", обясни Митрев.

По отношение на доброто отношение към президента Радев, Митрев бе лаконичен, като паритета в мненията - 44 на 44 процента, той отдаде на цялостното разделение в обществото. Не такъв бе коментарът му по адрес на кабинета "Донев", назначен от държавния глава.

"Правителството "Донев" като че ли стабилизира отношението си и трайните тенденции за взимане на правилни решения по отношение на компенсирането. И по отношение на електрическата енергия, а и имаше изключително адекватни мерки по отношение на природния газ. За първи път от десетилетия бяхме свидетели на открити тръжни процедури по избор на доставчик на природен газ и виждаме как цената, която бе постигната, е доста поносима и конкурентоспособна", посочи Митрев. Сред най-положителните оценки е и тази на данъчната администрация, което пък било в пряка обвързаност с новото ръководство на НАП и Министерството на финансите.

Макар и с по-малък процент, но бизнесът продължава да очаква влошаване на ситуацията, като само 11% от анкетираните фирми се надяват на подобрение на бизнес климата през следващата година. От друга страна обаче драстично намаляват просрочените задължения към контрагенти и банки, както и процентът от фирмите, които заявяват, че нямат достатъчно оборотни средства за развитие на дейността си.

Очаквано, негативна реакция предизвикват скоковете в цените на енергоизточниците, като повечето от фирмите заявяват, че това се е отразило върху цените, на които предлагат стоките и услугите си, както и че инфлацията е довела до намаляване на поръчките и клиентите им.

Сред най-големите пречки бизнесът определя липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка, бюрокрацията, сивата икономика, неефективната съдебна система.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети