Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БСП иска МФ да даде отчет къде са парите от фискалния резерв

Парите

БСП иска МФ да даде отчет къде са парите от фискалния резерв

БСП иска МФ да даде отчет къде са парите от фискалния резерв - Tribune.bg
Снимка:
БСП настоява Министерството на финансите/МФ/ да даде отчет къде са парите от фискалния резерв, посочи червеният депутат Румен Гечев в парламента.
“Използвани са средства от фискалния резерв, които не са оторизирани. Ние искаме детайлна информация къде са парите от фискалния резерв. От казаното от министър Велкова излиза, че от фискалния резерв са ползвани около 1,5 млрд. през март месец, и 2,8 млрд. през април, тоест, сума около 4 млрд. лв.”, пресметна проф. Гечев.
 
Той изтъкна, че от БСП са разтревожени от ситуацията с българските финанси, особено с управлението на фискалния резерв и сигурността на Сребърния фонд.
"След получаване на допълнителна информация ние ще поставим въпроса в пленарна зала и в отделните комисии. Искаме официално министърът на финансите да заяви за какво са похарчени средствата, тъй като обяснението, което Велкова даде е, че те ще бъдат върнати в бъдещ период. За нас това крие големи рискове”, отбеляза социалистът.
 
Относно сведенията от МФ, че средствата в Сребърния фонд са в пълен размер, депутатът от БСП припомни, че "в резерва има определена сума пари, но когато той започне да намалява с 2-5 млрд. лв., се стига и до Сребърния фонд, а там рисковете стават неуправляеми”.
 
По-рано днес, обаче, от МФ обявиха, че средствата в Сребърния фонд са налични в пълен размер и за нито един период през месеците март и април наличностите на правителството не са по-ниски от законово определения ограничител, което означава, че средства на Държавния фонд за гарантиране на устойчивостта на държавната пенсионна система (т.нар. Сребърен фонд) и средствата по програми и проекти на Европейския съюз са налични в пълен размер за всеки от посочените периоди.

Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети
Кой е вашият кандидат за кмет на София?
Покажи резултати Скрий резултати