Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. БТПП: Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп

Парите

БТПП: Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп

БТПП: Всяка четвърта фирма у нас затваря, ако токът остане скъп - Tribune.bg
Снимка:

41% от компаниите планират съкращение във връзка с цените на енергоносителите

24% от фирмите ще преустановят дейност за неопределено време, ако цените на енергоносителите продължат да са високи. Това се посочва в експресно анкетно проучване на Българска търговско-промишлена палата във връзка това как се отрязват цените на електроенергията и природния газ. Анкетата е проведена в периода 4-6 януари, пише бТВ.

41% от фирмите посочват, че ако кризата продължи прекалено дълго ще се наложи да съкратят част от персонала.

Около 63%  от анкетираните дружества посочват, че не могат да увеличат заплатите на работниците на фона на сериозната инфлация в цените и несигурния пазар на ел. енергия.

Проучването показа, че няма фирми които да са подготвени да се справят със собствени сили поради високите цени на енергийните носители. Пренебрежимо нисък дял ( едва 1%) от фирмите са реализирали прогрес в тези условия, както и тези които гледат позитивно, поради това, че са насърчени да инвестират във ВЕИ за собствени нужди (3% от анкетираните).

74 %  от отговорилите смятат, че не могат да планират цените на предлаганите стоки и услуги от тях, поради динамиката в цените на електроенергията, която в края на 2021г. достигна пикови равнища на пазара „Ден напред“ до нива от 824.55 лв./ MWh.

В проучването една трета от компаниите(34%) посочват, че заради това пропускат поръчки и изпълняват само вече поетите ангажименти, защото динамиката не позволява нормално планиране

76% от предприемачите, считат че е необходимо компенсацията да бъде съобразно предложенията на национално представителните работодателски организации, а именно без ограничен таван от 30% на компенсацията.

По този начин мярката ще окаже сериозен ефект върху фирмите и небитовите потребители и ще има стопиращ ефект върху динамичния ръст в цените на стоките и услугите и ще окаже сериозен позитивен ефект върху икономическата среда. Едва 5% от бизнеса определя предложения механизъм за компенсация за достатъчен. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БТПП, ток, фирми, цена
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети