Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Поредно увеличение: „Булгаргаз” с ново заявление за близо 60% по-скъп газ за август

Парите

Поредно увеличение: „Булгаргаз” с ново заявление за близо 60% по-скъп газ за август

Поредно увеличение: Булгаргаз с ново заявление за близо 60% по-скъп газ за август - Tribune.bg
Снимка:

„Булгаргаз” са внесли ново заявление за цената на газа от 01.08.  Газовата компания иска още 10 лева увеличение за мегаватчас и нова цена от 296 лева. Това означава, че увеличението спрямо сегашната цена ще е 59% .

"Булгаргаз" са внесли в КЕВР ново заявление за цената на газа от 01.08, става ясно от съобщение на сайта на дружеството. В него обявената преди 5 дни заявка за поскъпване с 54% е коригирана нагоре. Държавното дружество вече настоява за близо 60% увеличение. Това означава, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за призводство и пренос на топлинна енергия за м. август 2022 г., е в размер на 297,89 лева/MWh или 152.31 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ ( без акциз и ДДС).

Преди по-малко от седмица "Булгаргаз" предложи цената на газа от август да е 286,84 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС). За сравнение, цената, утвърдено от КЕВР за месец юли бе 186,17 лв. за MWh като тогава газа поскъпна с 31,7 % спрямо месец юни. (141,36 лв. за MWh). Прогнозата на "Булгаргаз" през юни бе, че синьото гориво през август ще струва 149,39 лв. за MWh.

„Прогнозата ми от преди 10 се оказа съвсем точна. Днес Булгаргаз е поискал 59% увеличение на цената на газа за август”, написа във Фейсбук профила си Делян Добрев.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети "Булгаргаз"
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати