Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз” получи 13-годишен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската „Боташ”

Парите

„Булгаргаз” получи 13-годишен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската „Боташ”

Булгаргаз получи 13-годишен достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската Боташ - Tribune.bg
Снимка:

До 1,5 млрд. кубични метра природен газ може да бъде трансфериран годишно към България от Турция

„Булгаргаз” подписа 13-годишно споразумение за достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „Боташ”.

Документът бе подписан в Министерския съвет от ръководствата на „Булгаргаз” и „Боташ” в присъствието на министъра на енергетиката Росен Христов и турския министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез.

Енергийният министър Росен Христов определи момента като „исторически” и като „едно голямо ново начало”:

„Благодарение на това споразумение ние осигуряваме възможност да закупуваме газ от всички възможни световни производители и да го разтоварваме в турска страна, където на нас логистично ни е най-удобно. Както знаете, през изминалата година имахме сериозни проблеми с доставките на втечнен природен газ заради недостига на инфраструктура и претоварването на терминала „Ревитуса” в Гърция. Сега съвместно с колегите от Турция решаваме този проблем, като искам да подчертая, че това решение е не само от национално и регионално значение, а и от европейско”, заяви той.

„Срокът на това споразумение е 13 години, 1,5 млрд. куб. м. газ годишно ще бъде трансфериран като сигурността на доставките в Европа и България ще бъде повишена”, заяви от своя страна турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез. „Благодарение на общите усилия този капацитет ще бъде наличен, дори и увеличен“, заяви още турския министър.  

След подписването премиерът Гълъб Донев ще разговаря с министрите Христов и Дьонмез. Очаква се да бъдат обсъдени и други възможности за сътрудничество в сферата на енергетиката между България и Турция.

По-късно Румен Радев ще приеме министър Фатих Дьонмез.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети