Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ предлага намаление на цената на синьо гориво с над 40%

Парите

„Булгаргаз“ предлага намаление на цената на синьо гориво с над 40%

Снимка:

„Газпром“ ще възстанови суми на „Булгаргаз“

Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР цена на газа от 26,29 лв. за мегават час. В момента цената е над 44 лв. Намалението е 40,30%. Това съобщи Николай Павлов от „Булгаргаз“ на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че очакваната цена е калкулирана от информация за петролните продукти, хъбова информация и курса на долара.

Намалението става факт, след като вчера официално са приключили преговорите между „Газпром“ и България за новата цена на природния газ за следващия период.

Това е най-високото намаление в дългогодишните отношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“ и ще даде изключително положителен ефект върху индустриалните и битови клиенти в България.

От 5.8.2019 до 29.2.2020 ще се възстановят суми от „Газпром“ към „Булгаргаз“ от разликите. „Булгаргаз“ ще възстанови и суми на клиентите за месец март. Ангажиментът е сумите да се възстановят месец, след като КЕВР утвърди новите цени.

По първоначални изчисления ще се възстановят 150 млн. лв. с ДДС.

Считано от 1.3.2020 г ценообразуването ще е на годишна база.

Днес „Газпром“ са върнали договора подписан, съобщи премиерът Бойко Борисов.

„Това е най-голямото намаление. Ще възстановим на индустрията и потребителите над 150 млн. лв.“, посочи премиерът и подчерта важността на двата интерконектора у нас. 

Борисов отново честити Националния празник.

„Нека Националният празник ни обединява. Нека да кажем на експертите едно благодаря и да се гордеем, че сме българи. И днес на нашата граница имаме нула миграционен натиск“, посочи още премиерът.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че е постигнато едно безпрецедентно намаление на цените на природния газ, което ще направи българската икономика по-конкурентна. Тя отбеляза и важната роля на Европейската комисия в този процес.  


Коментари (1)

Благодарение на двамата президенти Радев и Путин. Калинката Теменужка нали го критикува, а сега си приписват постигнатото. Долни и тъпи герберски мафиоти.
03.03.2020 11:42 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още