Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ прогнозира скок с близо 40% на цената на природния газ през май

Парите

„Булгаргаз“ прогнозира скок с близо 40% на цената на природния газ през май

Булгаргаз прогнозира скок с близо 40% на цената на природния газ през май - Tribune.bg
Снимка:

Очаква се суровината да достигне 157.73 лв. на мегаватчас

Прогнозната цена на природния газ за май е 157,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 80,65 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ, съобщават от „Булгаргаз“.

„Цената е образувана на база прогнозни стойности на ценообразуващите компоненти към 11 март. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставка през май на 10 март са в приблизителен размер от 120 евро за мегаватчас“, посочват от обществения доставчик.

Това означава, че прогнозната цена за май е с 38,69 процента по-висока спрямо утвърдената от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за март. Само преди няколко дни беше утвърдена цена за синьото гориво от 1 март, в размер на 113,73 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Очаква се финалното предложение за утвърждаване на цената на природния газ за май да бъде депозирано в КЕВР на 1 май, отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30 април, се посочва в съобщението.

На 8 февруари общественият доставчик информира, че прогнозната цена на природния газ за април е 113,85 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 58,21 евро за мегаватчас, изчислена по фиксинга на БНБ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати