Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“: В ход е втората вълна на газовата криза, не затваряме страницата с „Газпром“

Парите

„Булгаргаз“: В ход е втората вълна на газовата криза, не затваряме страницата с „Газпром“

Булгаргаз: В ход е втората вълна на газовата криза, не затваряме страницата с Газпром - Tribune.bg
Снимка:

В момента е в ход втората вълна на газовата криза, коментира пред Нова тв председателят на Съвета на директорите на „Булгаргаз“ Иван Топчийски. Той подчерта и че вратата към „Газпром“ не е окончателно затворена.

„Предложението за увеличаване на цената на газа с 60 % за месец август вече е внесено. Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец август, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон“, изтъкна Топчийски.  Относно поисканото поскъпване той уточни, че по-ниска цена на втечнен природен газ може да се постигне при дългорочни сделки и договори. 

„Миналия месец имаше леко успокоение на пазарите. За съжаления заради по-ниските доставки по „Северен поток” цените се вдигнаха. Надяваме се малко да се успокои ситуацията и са предприети стъпки – така че фокусът наистина е в отоплителни сезон“, надява се шефът на „Булгаргаз“. Той коментира и договора за доставки на газ с „Газпром“.

„Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори. Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е един казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да има рискове за „Булгаргаз“ при промяна на условията", увери Топчийски. По думите му цената на втечнения газ най-силно зависи от котировките в Европа.

„Доставчиците му са частни компании, които също гледат своя интерес и се реферират към пазарните цени. Така че, не може да се вземат много лесно доставки, дори по дългосрочни договори, на прекалено ниски цени. Това, което от много време се върти в медиите, за 3-4 пъти по-ниска цена на втечнения газ, всъщност е презумпцията за дългосрочен договор, който влиза в сила след 1,2 или 3 години на база на моделите, които компаниите за втечнен газ използват", категоричен е Топчийски. Шефът на „Булгаргаз“ подчерта, че офертата за танкерите с втечнен газ, получена от кабинета „Петков” е приета под условие.

„Условието е да се осигури инфраструктурата за седемте карга. Възможно е това да се направи – единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, тъй като слотовете за последните два месеца на годината са кът. Защото те се продават година по-рано и са препродадени”, отбеляза Топчийски.


Етикети газ, цени, криза
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати