Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. „Булгаргаз“ внесе прогнозна цена по-ниска с 1/3 спрямо септември

Парите

„Булгаргаз“ внесе прогнозна цена по-ниска с 1/3 спрямо септември

Булгаргаз внесе прогнозна цена по-ниска с 1/3 спрямо септември - Tribune.bg
Снимка:

„Булгаргаз“ внесе в КЕВР заявление за утвърждаване на цена за октомври. Тя е в размер на 247,96 лв./MWh или 126,78 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ, като не включва цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

Окончателно предложение за утвърждаване на цена на природния газ за октомври ще бъде депозирано в КЕВР на 01.10.2022 г., отчитайки котировките на ценообразуващите компоненти към 30.09.2022 г., съобщиха от дружеството.

Преди месец „Булгаргаз“ е поиска увеличение на цената на природния газ от октомври с 44%, показват данните на дружеството. Компанията предлага 1 мегаватчас синьо гориво да струва 269,29 лева от октомври.

„Цената на газа за октомври се очаква да е по-ниска, основно заради това, че заработва интерконекторът. България е в последен стадий на преговори с доста източници на газ, различни от „Газпром“, с които се договарят цени под тези на доставките от септември, договорени от предишното правителство“, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов от Брюксел, където участва в извънредна среща на ресорните министри за мерки за високите цени на енергията.

Според Христов това, че „Газпром“ не участва активно в преговорите и не търси решение, води до извода, че причината е политическа.

По отношение на компенсациите за подпомагане на бизнеса и домакинствата, Христов заяви, че служебното правителство не може да направи нищо, защото бюджетът се приема от НС. Могат да се изпълняват старите мерки в рамките на определения бюджет, но нови мерки могат само да се подготвят и евентуално да се внесат в следващото НС.


Етикети цена, октомври
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети