Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Българинът харчи най-много за храна, най-малко за дрехи

Парите

Българинът харчи най-много за храна, най-малко за дрехи

Българинът харчи най-много за храна, най-малко за дрехи - Tribune.bg
Снимка:

Останалите в Европа дават най-много от парите си за поддръжка на дома

Най-големият разход на българите е храната. Това сочи анализ на Евростат за финансовите характеристики на домакинствата в Европейския съюз през миналата година. По този показател се подреждаме до Румъния, Латвия и Естония, където храната е най-важен показател в разходите на всяко домакинство. 

Поддържането на дома следва разходите за храна. Тук влизат сметките за вода, ток, газ, отопление с парно или друг вид горива. За транспорт и социални осигуровки българинът е отделял около 7 на сто от доходите си. За здравеопазване - 5,4%. 

За облекло и обувки, както и за обзавеждане и поддържане на дома си, а също и за алкохол и цигари - 4,2 на сто. 

Предметът с дълготрайна употреба, който българинът купува най-масово, е телевизорът – близо 99% от домакинствата имат поне по един телевизор, а 30% - по два или повече.
В структурата на общия доход на българина най-висок относителен дял заема работната заплата - 54,5 на сто. Доходите от всички други социални трансфери /пенсии, обезщетения за безработни, добавки за деца и други социални помощи и обезщетения/ формират около 30 на сто от общия доход на домакинствата у нас през 2017 г. 

При останалите европейци почти една четвърт от разходите отиват за поддръжка на жилището, плащане на сметки. На второ място разходите им са били за транспорт и чак на трето – за храна, около 12% от бюджета на домакинството.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети