Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН: Все повече фирми не могат да си плащат тока

Парите

ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН: Все повече фирми не могат да си плащат тока

ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН: Все повече фирми не могат да си плащат тока - Tribune.bg
Снимка:

Електроснабдителните дружества ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН представиха на Комисията за енергийно и водно регулиране/КЕВР/ данни, че все повече фирми не могат да си плащат тока. Днес КЕВР проведе обществено обсъждане на проект на Методика за изменение и допълнение на Методиката за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция, съобщиха от енергийния регулатор.

Още на 6 октомври КЕВР обяви, че с антикризисна мярка ще намали цената на енергията на Доставчика от последна инстанция (ДПИ) с 15 - до 30 лв. за MWh. Това се отнася за малките и средни компании, които от 1 юли излязоха на свободния пазар, но все още не са избрали доставчик на електроенергия и попадат на ДПИ.

Представителите на електроснабдителните дружества заявиха, че принципно подкрепят приемането на антикризисни мерки за подпомагане на клиентите във връзка с високите цени на борсовия пазар на електроенергия, но според тях предложените изменения и допълнения в Методиката няма да постигнат заложените цели за подпомагане на малките и средни фирми, заплащащи цени на доставчика от последна инстанция /ДПИ/, а ще доведат до допълнително влошаване на финансовото състояние на доставчиците.

В отговор ръководителят на работната група и директор на дирекция „Електро и Топлоенергетика“ в КЕВР Пламен Младеновски посочи, че предложените изменения в Методиката имат временен характер и ще действат само за 3-месечен период. С промяната в Методиката, за посочения 3-месечен период компонентата за дейността „доставка на електрическа енергия от ДПИ“ ще бъде 5 на сто, но не повече от 10 лв./MWh, което ще доведе и до снижаване на средната продажна цена за клиенти на ДПИ. По данни на Министерството на енергетиката към момента в тази ситуация са общо 256 хиляди небитови потребители, или 41% от всички потребители, купуващи от свободния пазар на електроенергия.

Сред очакваните резултати от измененията и допълненията в Методиката в доклада е посочено, че за малките небитови клиенти, незапознати в достатъчна степен с рисковете и отговорностите си в новата за тях пазарна обстановка, се осигурява допълнителен преходен период, без прекомерно високи цени на електрическата енергия.

В 14-дневен срок всички заинтересовани страни могат да внесат писмени становища, на които регулаторът ще даде мотивиран отговор в окончателното си решение.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети