Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева

Парите

Да си купиш „Артекс” за 2 милиона лева

Да си купиш Артекс за 2 милиона лева - Tribune.bg
Снимка:

Съдружник на Прокопиев дал $1,2 млн. за небостъргача, „Капитал” пробва да превземе “Артекс”

„Небесата и планинските върхове са подобаващото място на боговете, светилища и храмове се издигат на най-високия хълм, дворците на владетелите се виждат отвсякъде, а паметниците на героите имат пиедестал, за да се открои още веднъж разликата между обикновеното и това, което не може да се надмине. Сякаш смирението пред висшите сили, които биха могли да се разгневят на човешката дързост и да я накажат, прави жилищата по-скромни, по-ниски, по-незабележими. Но не и днес.”

Така през декември 2017 г. в своя притурка за „нещата от живота” седмичникът „Капитал”, издаван от съдружниците Иво Прокопиев и Теодор Захов, представят с адверториал (платена публикация) най-амбициозния проект на строителната фирма „Артекс” – небостъргача „Златен век” в софийския квартал „Лозенец”.

Година и половина по-късно ще се окаже, че „Артекс” е предпочитаният строител на властта не само заради атрактивните парцели, на които строи, нито заради високото качество на изпълнението, а най-вече заради шокиращо ниските цени, на които ВИП-клиенти купуват имотите си, пише „Труд“.

 А „Капитал” ще промени отношението си към „Златен век”, който от „място на боговете”, ще се превърне в „небостъргачът, който ще се окаже златен”. И причините далеч няма да са високите журналистически (и морални) стандарти на вестника и неговите собственици, нито общественият интерес, а напълно прозаичните 1,2 милиона щатски долара.

„Зелен” параван

В продължение на години през изданията си, а и чрез свързани с тях политически партии („Зелените”, „Да, България”) и промотирани граждански организации („Спаси София”), Прокопиев и Захов са заставали зад инициативи срещу презастрояването в столицата, в т.ч. и срещу инвестиции във високо строителство.

Пропагандирането на „зелените” каузи се оказва перфектен параван за прикриване на странни бизнес практики, включващи печалба от лихварска дейност, (принудителни) ПР-услуги, легализиране на доходи с неясен произход, а дори и за корпоративно рейдърство (превземане на активи, заради невъзможност за изплащане на задължения). Всички тези варианти се оказват възможни, с оглед на сключен договор за заем между най-доверения партньор в бизнеса на Иво Прокопиев – Теодор Захов и собствениците на „Артекс” Весела и Пламен Мирянови.

На 3-ти април 2018 г. Захов и Мирянови сключват пред нотариус договор, по силата на който двете компании на съиздателя на „Капитал”- „Иновент Холдинг” АД и „Иновент Финанс” АД, отпускат всяка по 600 000 щатски долара на „Артекс Инженеринг” АД. Трансферът, ако такъв изобщо е реализиран, би трябвало да е осъществен по банков път, като срокът за погасяването на дълга е една година, дължимата лихва е 6%, а разноските са за сметка на заемателя.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети