Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Данъчни облекчения, ако ремонтирате дома си с регистриран майстор

Парите

Данъчни облекчения, ако ремонтирате дома си с регистриран майстор

Данъчни облекчения, ако ремонтирате дома си с регистриран майстор - Tribune.bg
Снимка:

От следващата година ще може да се ползва данъчно облекчение, ако при ремонт на жилище за платените средства за труда на майстора е дадена касова бележка или документ.

Той трябва да е стойност 2000 лева, а отстъпката е 200 лева и разходът ще се впише в данъчната декларация на собственика на жилището. Отстъпката важи само за труда на майстора, не и за вложените строителни материали.

От друга страна, майсторът трябва да е регистриран търговец. Така ще има по-голяма прозрачност и отчетност, съобщават от НАП.

„Облекчението е в размер на 200 лв. или с данъчната терминология 2000 лв. данъчна основа, като това са именно разходите за труда на майсторите. А това е само част от ремонтите в дома“, коментира за БНР Росен Бъчваров, говорител на НАП.

Друго изискване е имотът да е собствен или съсобствен, за да се ползва данъчната промоция, както и да има документи за цената на извършения труд, като се цели да се осветли този бизнес, който е силно засегнат от нерегламентирана заетост.

„Данъчното облекчение важи за всякакъв тип ремонти - смяна на паркет, смяна на мебелите, ремонт на кухня, смяна на електрическа или ВиК инсталация, но става дума само за жилищни имоти, а не за офиси или имоти в търговски предприятия“, поясни още Росен Бъчваров.

Хората ще трябва да пазят платежния документ, фактурата или касовия бон за положения от майстора труд до 2022 г., когато се подава данъчната декларация за предходната година.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати