Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Данъчните започват проверки на търгуващите с криптовалута

Парите

Данъчните започват проверки на търгуващите с криптовалута

Данъчните започват проверки на търгуващите с криптовалута - Tribune.bg
Снимка:

Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане

НАП започва проверки на дружества, чийто предмет на дейност е покупко-продажба на криптовалути, съобщиха от приходната агенция. Целта е да се установи дали фирмите и техните клиенти спазват данъчното и осигурително законодателство.

Данъчните ще изследват също принципа на работа на платформите за покупко-продажба на такива активи. Според НАП, тъй като трансакциите, свързани с търговия с виртуални валути, са анонимни, има риск от укриване на приходи и неплащане на данъци.

От приходната агенция е направено проучване на български дружества, които притежават уебсайтове за покупко-продажби на криптовалути и вече са възложили контролни действия спрямо 9 дружества.

От НАП напомнят още, че доходите на физически лица от продажба или замяна на виртуална валута се декларират с годишната данъчна декларация и върху тях се дължи данък върху общата годишна данъчна основа (10%). За целите на данъчното третиране доходите от продажба на валутата се третират като доходи от продажба на финансов актив.

Печалбите, които фирмите реализират от тази дейност, също подлежат на облагане по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане.

Срокът за подаване на годишните декларации за облагане на доходите на физическите лица, придобити през 2018 г., изтича на 30 април. В същият срок трябва да се плати и дължимия данък за довнасяне. Срокът, в който фирмите подават годишни декларации за облагане с корпоративни данъци е 31 март.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати