Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Държавата увеличава лимита на дълга до 10 млрд. лв., защото трябва да има достатъчно ликвидност

Парите

Държавата увеличава лимита на дълга до 10 млрд. лв., защото трябва да има достатъчно ликвидност

Снимка:

Нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание, заяви Владислав Горанов

Държавата увеличава лимита на дълга, защото трябва да има достатъчно ликвидност, посочи от трибуната на парламента финансовият министър Владислав Горанов в хода на дебата за актуализацията на бюджета за 2020 г.

Министърът е категоричен, че увеличаването на лимита на държавния дълг от 2.2 на 10 млрд. лв. е нужен за фискален буфер при евентуално задълбочаване на кризата и нито един лев няма да бъде изхарчен като допълнителен разход от бюджета, без това да бъде гласувано от Народното събрание.

"Моята роля, като член на правителството и като финансов министър, е да гарантирам държавата, че ще продължи да функционира, независимо колко време ще продължи тази криза. Ние сме във валутен борд, ние не можем да разчитаме на девалвация", посочи Горанов.

Той увери депутатите, че разчита на тяхната подкрепа, за да че се реализират чрез промяна в бюджета първоначалните мерки, които са предложени от правителството, уточни финансовият министър.

„Ако утре с лека ръка стопим резервите си и нямаме гаранция, че в други ден ще можем бързо да ги възстановим, алтернативата каква е? Няма. Когато имаме достатъчно ликвидност във фискалния резерв, а поемането на дълг в момента е един от малкото варианти за реализиране на фискални буфери в смисъл на ликвидност, заедно с вас можем да вземем всякакви решения. Ако нямаме подобни ликвидни буфери в сметката на държавата в БНБ, не можем да взимаме никакви решения“, изтъкна финансовият министър.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема