Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Държавният резерв счупи всички рекорди по огромни поръчки за горива

Парите

Държавният резерв счупи всички рекорди по огромни поръчки за горива

Държавният резерв счупи всички рекорди по огромни поръчки за горива - Tribune.bg
Снимка:

Държавният резерв счупи всичките си рекорди по обявяване на огромни поръчки за горива в последните две години. Преди седмица агенцията получи поредните 40 млн. лв. за горива, съобщава „Сега“.

С тези пари държавният резерв следва да закупи нови видове и количества горива с цел „преодоляване на последиците от кризисни ситуации“. За какво точно става въпрос, не се разбира от правителственото прессъобщение от точно три изречения.

Справка в регистъра на обществените поръчки показва, че в условия на неприет държавен бюджет и разходи, ограничени в рамките на миналогодишните лимити, агенцията е успяла да обяви през януари две огромни обществени поръчки за закупуване на горива. И двете поръчки са от 12 януари 2023 г., като първата е за доставка на 52 146 тона бензин без биокомпоненти с прогнозна стойност 124,63 млн. лв., а втората – за доставка на 75 695 тона дизел с прогнозна стойност 189 995 000 лв.

Това са огромни обеми, като количествата допълнително изненадват на фона на обявените през миналата година поръчки за доставка на същите горива. През януари 2022 г. резервът пусна поръчка за дизел за 70 млн. лв. (прогноза), за бензин през март – за 214,55 млн. лв., и трети път – мегапоръчка за дизел през октомври с прогнозна стойност 225 млн. лв. За тази поръчка също се наложи отпускане на извънредни средства от бюджета, като тогава служебното правителство насочи към агенцията допълнителни 50 млн. лв.

Прегледът на тези поръчки показва странна особеност – някои от тях не се изпълняват докрай. Това може да е свързано с наличните средства в агенцията, но пък прави напълно необяснимо защо агенцията продължава да обявява мегапоръчка след мегапоръчка, след като няма пари, и дали смята да изпълни всички докрай. Така например по последната поръчка за дизел от октомври 2022 година с прогнозна стойност 225 млн. лв. има направена само една доставка– на 4856 тона, за 9,4 млн. лв. По нищо не личи тази процедура да се е изчерпала, а в същото време е обявена нова за близо 190 млн. лв.

Частично е изпълнена и друга поръчка – за доставка на бензин за 214 млн. лв. от 2022 г. Реално е доставено гориво за 50 млн. лв. Сега се обявява нова поръчка за 124 млн. лв.

Тези огромни обеми ограничават броя на фирмите, които могат да участват в сделките на резерва, които не се реализират през класически обществени поръчки, а на стоковата борса. В тази търговия с горива през годините с резерва имаше тотален монопол – от страна на „Лукойл“, но в последните години поръчките се разделят между двама играча – „Бент Ойл“, свързвана с Младен Михалев, и „Инса Ойл“ на Георги Самуилов. Програмният бюджет на държавния резерв не хвърля особена яснота за сделките на резерва – като само в част от случаите причината за това е засекретяването на информацията.

През март 2022 г. финансовият министър Асен Василев разказа, че като служебен министър е имал разговор със собственика на „Инса ойл“ Георги Самуилов, който му се оплакал, че бил притискан да извършва операции с държавния резерв. Според Асен Василев на базата на информацията, подадена от Самуилов за натиск, е бил изпратен и сигнал до ДАНС. Няма данни какво се е случило по този сигнал, Самуилов категорично отрече твърденията на Василев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети
Какво е отношението ви към готвения ротационен кабинет на ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ?
Покажи резултати Скрий резултати