Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Делян Добрев: България плаща 15 пъти по-скъп газ

Парите

Делян Добрев: България плаща 15 пъти по-скъп газ

Делян Добрев: България плаща 15 пъти по-скъп газ - Tribune.bg
Снимка:

Плащаме 15 пъти по-скъп газ, пресметна по Нова тв депутатът от ГЕРБ и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев. Причината е ясна - правителството "Петков" е напълнило газохранилището в Чирен с най-скъпия газ. "Цената на газа не може да падне толкова, колкото трябва. Купиха газ за 2,5 млрд. лв. без търг и без конкурс”, коментира Добрев. По думите му не форсмажорни обстоятелства и натиск да бъде запълнено газохранилището са били в основата за по-скъпия газ.

“Използвани са приятелски фирми, които са руски”, твърди депутатът, според когото България е ощетена със 750 млн. лв.

“От тях колко са взели Путин и неговите олигарски и колко е взел Асен Василев?”, попита Добрев. Той разкри как "Промяната" е ударила по джоба ни и с цената на петрола и производните от него продукти.

Депутатът от ГЕРБ изчисли, че от 25 февруари до края на година българският потребител е ощетяван с 3 млрд. лв. на ден, или по 1000 лева от всеки български шофьор.

“Проверих цената на оралския нефт към вчерашния ден. Той е 50,73 долара. Върнах назад графиката, за да намеря същата цена на орлаския нефт. Намерих три. 28 август 2017 г. тогава цената на орлаския нефт е 50.78долара - бензинът е струвал 2 долара, а дизелът 1,98 долара - при същата цена на орлаския нефт”, изчислява Добрев и посочи същите числа за 2018 г. и 2020 г.

“Причината в другите държави да има скок е това, че след началото на войната, цената на Брента - суровият петрол, тръгна нагоре заради войната и санкциите. А руският суров петрол тръгна надолу. Т.е руският петрол върви надолу, а нашите цени - нагоре, все едно ползваме Брент”, обясни бившият министър на икономиката и енергетиката. Според него от тези разлики са се формирали тези 3 млрд. лв. щета за българския потребител и българската икономика.

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати