Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Депутатите промениха заплащането на онколекарствата за болниците

Парите

Депутатите промениха заплащането на онколекарствата за болниците

Депутатите промениха заплащането на онколекарствата за болниците - Tribune.bg
Снимка:

Депутатите приеха на първо четене законопроектите за промени в Закона за здравното осигуряване, с които се регламентира заплащането на онколекарствата за болниците от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Законопроектите са внесени от народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) и от ГЕРБ-СДС, като първият е с вносител Васил Пандов от ПП-ДБ и предвижда НЗОК да заплаща лекарствените продукти на стойност, изчислена на база най-ниската стойност на единица активно вещество по международно непатентно наименование (INN), и лекарствена форма от средноаритметичната стойност на единица активно вещество.

В проекта с вносител Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС се предвижда НЗОК да не може да заплаща лекарствените продукти на стойност по-висока от най-ниската стойност между последно действащите рамкови споразумения и средно претеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходната година за всеки лекарствен продукт, и стойността, на която лекарственият продукт е доставен на болниците.

Против предложените формули за ценообразуване се обявиха депутатите от "Има такъв народ" (ИТН) и "Възраждане". 

Проф. Андрей Чорбанов от ИТН смята, че основната схема при ценообразуване не се променя, "независимо от различните погледи в законопроектите".
"Остава впечатлението, че все още не може да се намери рационалната форма за заплащане на лекарствени средства от НЗОК, трябва по-радикален и различен подход за честно ценообразуване", коментира Чорбанов по време на изказванията.

Мария Генчева от "Възраждане" отбеляза, че предложените промени не решават проблема с липсата на контрол.

"Докато не се установи система за контрол по веригата на доставка и заплащане, ще продължи източването на НЗОК, което за 2023 г. е за стотици милиони", смята Генчева.

"Двата законопроекта използват различна формула за това, което НЗОК трябва да плаща и целят постигане на баланс – хем да имаме медикаменти, хем да не се изразходва ненужно много реурс за придобиването им. В момента ситуацията не се контролира добре. Резултатът може лесно да се види, когато се получи анализът на бъдещите разходи. На второ четене ще помоля, който и да е от вас да попита според формулите, които са предложени, какъв е общият ефект върху бюджета на Касата. Двата законопроекта имат различен финансов ефект, окончателният вариант трябва да бъде максимално справелдлив за всички по веригата и да спестява възможно най-много средства на здравния фонд", посочи в отговор на колегите си от ИТН и "Възраждане" депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство?
Покажи резултати Скрий резултати