Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Димитър Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Парите

Димитър Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии

Димитър Манолов: Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии - Tribune.bg
Снимка:

Предложението е допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0.15% от минималната работна заплата

Допълнителното заплащане за нощен труд ще важи за всички професии. Това посочи  президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов пред БНТ.

Той коментира решението, взето от Министерския съвет, синдикатите и работодателите допълнителното заплащане за нощен труд да стане 0.15% от минималната работна заплата. Като Манолов уточни, че то ще бъде не по-малко от 1 лв.

„Това е краят на една 2-годишна разправия, която ние от „Подкрепа" започнахме през 2018 г. Една кампания, в която заедно с нас се включиха Българският лекарски съюз, Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, синдикалната федерация на служителите в МВР. Правихме протестни акции, принтирахме фланелки, омбудсманът ми подари фланелка миналата година на нашия конгрес, но за съжаление оттам нататък останахме сами в тая борба. Дано тоя път нещата да приключат“, посочи Манолов.

„Това е тема, по която са водили разговори с работодателските организации, за да не се почувства някой, че нещо е било направено зад гърба му", добави той.

„Проблемът с нощния труд далеч надхвърля проблемите на здравеопазването. Нощен труд в България системно полагат около 400 000 човека. Това ще се отнася най-вече за шивачки, за тези, които работят в транспорта и енергетиката, и къде ли още не“, обясни още Манолов.

Държавата ще отпусне 9 млн. лв. за работещите в училищното и детското здравеопазване. Те се финансират по правилата на образователната система, а не на здравеопазването, обясни Манолов.

Финансирането минава през броя деца, за които се грижат и в по-малките населени места не могат да се наберат средства за финансиране на работещите там.

Не навсякъде ще се промени тяхната минимална заплата, добави той. Ще се търси възможността тя да се изравни с тази по колективен трудов договор.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати