Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Димитър Маргаритов: Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората

Парите

Димитър Маргаритов: Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората

Димитър Маргаритов: Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората - Tribune.bg
Снимка:

При търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети, посочи Васил Велев

В момента от държавата не могат да бъдат проведени каквито и да било мерки срещу високите цени. И ако ме питате защо, веднага казвам – защото високите цени не са нарушение, за да може то да бъде санкционирано от държавата и съответно по този начин да бъдат реализирани някакви реални мерки. Всъщност това е честната позиция, която трябваше да бъде обяснена на хората, заяви пред БНТ Димитър Маргаритов – бивш заместник-министър на икономиката и бивш председател на КЗП.

„Всичко, което се тиражира като мерки срещу високите цени е по-скоро прах в очите на хората“, категоричен беше той.

По думите му според числата, които изнася КЗП, се наблюдава тревожно явление.

„В последните месеци очевидно има драстично влошаване на контрола на пазара, след като в рамките на няколко дни при 470 проверки са установени 450 нарушения. Това е прецедент в историята“, допълни Маргаритов.

Според него опитите да се търси оправдание с предишни управления са несъстоятелни и призова „всеки да поеме своята отговорност в рамките на действащото законодателство“.

„Безспорно е, че търговските вериги имат голяма пазарна сила и голям пазарен дял. В същото време казваме, че пазарът регулира отношенията и прави цените справедливи. Но когато има голяма пазарна сила от страната на продавачите, очевидно пазарът не работи достатъчно добре. В такива случаи има регулиране“, обясни Васил Велев - председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Той допълни, че при търговските вериги наред с голямата пазарна сила има непрозрачност, законодателството не ги задължава да публикуват тримесечни отчети.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети