Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Димитър Радев: Приемането на еврото няма да доведе до сериозно нарастване на инфлацията

Парите

Димитър Радев: Приемането на еврото няма да доведе до сериозно нарастване на инфлацията

Димитър Радев: Приемането на еврото няма да доведе до сериозно нарастване на инфлацията - Tribune.bg
Снимка:

Състоянието на банковия сектор у нас се подобрява през последните 3 години

Приемането на еврото няма да доведе до сериозно нарастване на инфлацията у нас. Това мнение изрази управителят на БНБ Димитър Радев пред БНТ.

"Това, което категорично може да се каже, е, че по отношение на паричния режим няма да има инфлационни импулси над здравословните равнища, както на тази първа стъпка Банковият съюз и валутният механизъм, така и с приемането на еврото. Това обаче категорично не означава, че цените ще останат неизменни. Ние се намираме в процес на реална конвергенция. Този процес, наред с другото, означава доближаване до средните равнища в Европа както на доходите, така и на цените", обясни гуверньорът на централната банка.

Влизането на страната ни в Банковия съюз е първата стъпка към присъединяването към Еврозоната. В рамките на една година ще има яснота кога и как ще се присъединим към банковия съюз.

"Ще има увеличаване на функциите на Европейската централна банка, но това ще става в рамките на близко сътрудничество между ЕЦБ и БНБ и като модел това няма да се различава от организацията на надзорната дейност, която съществува в еврозоната", коментира Радев.

В края на февруари ще започнат стрес тестовете на шестте най-големи български банки. Управителят на БНБ поясни, че тяхната цел е да покажат доколко са устойчиви те при евентуална финансова криза. Димитър Радев потвърди прогнозите, че сме в началото на нов цикъл на нарастване на лихвите. Според него този процес ще започне в Европа през втората половина на следващата година. „Това, което централните банки правят, е този процес да бъде плавен и добре комуникиран“, обясни той.

По-високите лихви ще се отразят добре на хората, които имат спестявания в банките, защото ще им носят по-висок доход.

По думите на Димитър Радев се забелязват и ясни знаци за забавяне на икономическия растеж в световен план. Трудно е да се предвиди колко време ще продължи и какъв ще е размерът на забавения растеж, тъй като върху този процес влияние оказват и политически, и икономически фактори.

 

 

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети