Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото

Парите

До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото

До месец ще бъде готов законът за въвеждане на еврото - Tribune.bg
Снимка:

Крайната дата за приемане на единната европейска валута у нас е 1 януари 2025 година

Крайната дата за приемане на еврото у нас е 1 януари 2025 година. Това бе обсъдено по време на дискусия, посветена на приемането на единната европейска валута у нас в Министерски съвет. До месец се очаква Законът за въвеждане на еврото да бъде готов и предложен за обсъждане.

Подкрепа за присъединяване на България към еврозоната и необходимост от информационна кампания, която достъпно и разбираемо да обясни на хората ползите и предизвикателствата от въвеждането на еврото, изразиха представители на синдикатите, работодателски и граждански организации по време на дискусията „Ролята на организираното гражданско общество в процеса на присъединяването на България към еврозоната“. Събитието, което се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет, бе организирано от Икономическия и социален съвет на България (ИСС).

В рамките на срещата бяха поставени основните предизвикателства пред влизането на България в еврозоната.

А те са три – да бъдат убедени хората за ползата от приемането на еврото, както и че цените няма да се увеличат. Второ – да бъдат приети необходимите нормативни актове, така че чисто институционално страната ни да е готова. На трето място – да бъдат изпълнени критериите за влизането в еврозоната.

„Ако изпълним всички критерии, ние бихме могли да се похвалим със завършването на тези важни евроинтеграционни процеси, венец на които е приемането на еврото. В този смисъл вярвам, че НС ще изпълни своите ангажименти в най-скорошен порядък и ще приеме необходимите законодателни актове, които да гарантират нормативната база за въвеждането на еврото в най-съкратени срокове“, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков.

„Макар през миналата година да имаше спекулации, че България, едва ли не, ще влезе насила в еврозоната, България ще влезе тогава, когато всички ние свършим работата, която е пред нас“, заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов.

„Все по-разширяващата се територия, която единната валута обхваща, позволява тя да разгърне в пълен размер своя потенциал, да доведе до една още по-интегрирана европейска икономика, до по-ниски транзакционни разходи за участващите държави, до повече инвестиции, до по-добра конкурентоспособност“, категорична бе Нина Стоянова – подуправител на БНБ.

Като основен проблем и пречка за влизането в еврозоната бе посочена инфлацията, която у нас е по-висока от тази в страните в ЕС.

„Постигането на инфлационния критерий е предизвикателство за страната заради сравнително ниското ниво на цените в сравнение с цените от ЕС и страните от еврозоната“, отбеляза Методи Методиев – служебен заместник-министър на финансите.

„Предприели сме всички важни стъпки за успокояване на инфлацията“, увери Атанас Пеканов.

По време на дискусията бизнесът и синдикатите посочиха, че еврото ще бъде стъпка в правилната посока и ще подпомогне за развитието на икономиката.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати