Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. До месец ще има промени по Закона за горивата

Парите

До месец ще има промени по Закона за горивата

Снимка:

Ще ги предложи Консултативният съвет

Очаква се до месец да има промяна в Закона за горивата. Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов по повод доклада за пазара на горивата на КЗК. Предложенията за изменения ще се направят от Консултативния съвет, който ще обсъди доклада до края на седмицата.

„Становището на КЗК е обективно. Притеснява ме твърдението на КЗК, според което в нормативна наредба към закона се създават условия за неконкурентна среда. Текст по текст ще изчистим всички спорни моменти“, отбеляза  Емил Караниколов. Той бе категоричен и че при подготвяне на измененията, те ще бъдат обсъждани и с представители на бизнеса. След тяхното изготвяне пък ще бъдат изпратени и до КЗК.

За предложението на КЗК да се изградят държавни складове за горива, Караниколов посочи, че първо трябва да се прецени какъв ще е интересът към тях.

„Ако има такива складове, те трябва да бъдат към Държавния резерв. Трябва да видим какъв е интересът към това от представителите на сектора“, заяви министърът.

За идеята да се стимулират „сивите“ играчи в сектора да излязат на светло, Каракачанов посочи, че подобни подходи са използвани в други държави. Тук отново е нужен анализ, който да се изготви от Министерство на финансите.

„Никой не си е признал, че е в сивия сектор. КЗК наистина са направили този анализ, но те трябва да кажат дали имат констатации, че някой е в сивия сектор, защото аз досега такова признание не съм чул от никого и не мога да го коментирам“, обясни Караниколов, но посочи, че ако някой не изпълнява закона, то той трябва да бъде санкциониран.

От Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива обявиха, че са подготвили свой законопроект за допълнение и изменение към сега действащия Закон за горивата.

„Заставаме зад основната идея, че трябва да има регистрация на бранша. Заставаме зад основната идея, че този секторен закон трябва да бори „сивата“ икономика. Създадохме по - приемливи условия за регистрацията, защото фирмите, които членуват в нашата Асоциация са повече от 20 години на пазара. Те са активни участници в Брутния вътрешен продукт. Просто сме премахнали „тежките условия“, които бяха по регистрацията“, обясни говорителят на организацията Симо Симов.

Андреа Драганова  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив