Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доклад на КЕВР: От 1 юли токът за бита поскъпва от 2 до 4%

Парите

Доклад на КЕВР: От 1 юли токът за бита поскъпва от 2 до 4%

Доклад на КЕВР: От 1 юли токът за бита поскъпва от 2 до 4% - Tribune.bg
Снимка:

Цената на парното в София се вдига най-много – с 14,25 на сто

Домакинствата у нас ще плащат за ток от 1 юли с 2 до нас 4% по-скъпо, се посочва в докладите на експертите на КЕВР, подготвени за обсъждане на 2 юни. Средното поскъпване на тока от 1 юли ще е 3.02%.

Абонатите с доставчик „Енерго-Про“ се очаква да плащат с 2,13% повече отколкото сега. Цената за тези, чиито доставчик е ЕВН, ще се увеличи с 2,38 на сто. Токът за абонатите на ЧЕЗ в Западна България ще е с най-голямо увеличение – с 4,17%.

При цените на парното и топлата вода увеличението е сериозно. Най-голямо е поскъпването за София – 14,25%. Пловдивчани ще плащат за топла вода и парно с 8,90 на сто повече, в Плевен - 8,12 на сто, в Бургас топлият душ ще струва с 10,75% отгоре, а във Варна - 11,01%. Най-малко ще поскъпне парното в Сливен – 1,75%.

КЕВР предвижда сериозен скок в цената на тока, който произвеждат топлофикациите, и който НЕК е задължена на изкупува. Тази електроенергия поскъпва с близо 25% и влиза в микса на тока за регулиран пазар като повишава цената му.

Посочените от експертите на КЕВР цени на парното и топлата вода от 1 юли не са окончателни, предстои общественото им обсъждане.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети