Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Домусчиеви ще правят германските коли, които правителството финансира с 34 млн. евро

Парите

Домусчиеви ще правят германските коли, които правителството финансира с 34 млн. евро

Снимка:

Георги Домусчиев, брат на Кирил Домусчиев е сред учредителите на акционерното дружество Next.e.GO Mobile, което ще прави германски електоромобили в Ловеч, съобщава „Гласове“.

Сделката бе тържествено анонсирана от служебния министър Кирил Петков, който подписа меморандум с германските инвеститори, които всъщност се оказаха албанци. Това е втори завод за Next.e.Go в Европа, първият се намира в Германия. Пред Investor.bg председателят на Борда на директорите Али Вествей призна, че решението за влизането на компанията в България е взето бързо, тъй като сега за компанията е бил правилният момент за навлизане на пазари. Той обясни, че в България стартъпът е срещнал и местни партньори в лицето на „Адвент“ на Кирил Домусчиев. Мениджърът не поясни в какво точно се отразява партньорството, но каза, че Домусчиев е и съинвеститор и ще влезе в Борда на директорите.

Тyĸaшнaтa бaзa щe ce нaмиpa в зaвoд „Бaлĸaн“ в Лoвeч, coбcтвeнocт нa бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви. Πpeз гoдинитe тoй e бил дом на paзлични видoвe пpoизвoдcтвa – oт caмoлeти пpeз мoтoциĸлeти и вeлocипeди дo лeĸи aвтoмoбили.

„Оглеждахме много пазари в региона, тъй като искахме да произвеждаме на Балканите, но само тук видяхме изключително партньорство, приятелска атмосфера, почти готов завод, част от който ще можем да използваме, и много професионалисти и поддоставчици", коментира пред Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria проф. д-р. Улрих Херман, член на Борда на директорите.

Според протокола на учредителното събрание за учредяване на акционерното дружество „Некст.е.Го България“ АД, „Адванс пропъртис“ ООД с управител Кирил Домусчиев и „Некст.е. ГО Мобайл“ СЕ, европейско дружество, вписано в германския град Аахен и представлявано от прокуриста Клаус Петер Кийл, вземат решение за учредяване на акционерно дружество, съгласно законите на Република България. Търговската фирма на дружеството се казва Next.e.GO Mobile и именно с нея министър Кирил Петков подписа меморандум за изграждането на завод в Ловеч, който ще произвежда електромобили. Според анонсите на министъра и инвеститорите, колите ще струват около 20 000 евро, работните места ще са 1000, а държавата ще подпомогне частното дружество с 34 млн. евро.

Любопитен факт е, че така наречените германски инвеститори всъщност са албанци от Косово, което личи от официалната им страница в интернет. Предишният им бизнес е бил пералня на бельото на американската армия в Косово. След това са направили стартъп в Германия за коли, но са фалирали.  


Коментари (3)

Един примитив Това ми заприлича на един виц, в който запитали радио Ереван дали е вярно ,че Гарабед от Армения е спечелил Мерцедес от лотарията. Вярно е, отговорили от радиото , но... не е Гарабед , ами Киркор , и не е от Армения , а от Грузия. И не е Мерцедес , а мотопед. И не му се паднал , а му го откраднали. Как така стабилните германски инвеститори се оказаха албанци , които са прали посрани гащи , после се пробвали да правят коли , но фалирали , но за нас са супер.
11.07.2021 19:45 / Отговор
Аз Да не се повтори случая с българския автомобил от Китай сглобяван в Ловеч ? Много познато ми звучи .
12.07.2021 16:51 / Отговор
майтап ва в бг едвали има останал инж дето знае как си рабати с халумин осмен вторшчни суровини!
после батерите ,кой щъ стори ?
е накрая ка ще се купи корело с таван за 20000 и къде ще гакрие и заружда? щото в първата вечер ще му резнат кабелите???
14.07.2021 19:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още