Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дончев: Още тази година България може да има достъп до 692 млн. еврофинансиране

Парите

Дончев: Още тази година България може да има достъп до 692 млн. еврофинансиране

Дончев: Още тази година България може да има достъп до 692 млн. еврофинансиране - Tribune.bg
Снимка:

Още тази година България може да има достъп до 692 млн. еврофинансиране. Това съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на днешното правителството заседание.

Той посочи, че това ще е факт, когато се приеме многогодишната финансова рамка на ЕС. Очаква се страната ни да има достъп до средствата от ЕС още през есента. Точно към това са насочени и усилията на правителството – да се разработят грантови схеми. Те ще са насочени към фирми, публични институции, болници и др.

„Целият пакет финансиране по многогодишната финансова рамка, който се коментира за България, без новото финансиране, е в размер на 16 млрд. и 717 млн.“, обясни Дончев.

Новото предложение е за сума от 12 млрд. и 845 млн. От тях 9,717 млрд. е безвъзмездно финансиране, а над 3 млрд. са под формата на кредити.

„Огромни като обем средства, с което почти се удвояват средствата, които би използвала България. Те биха достигнали сума от порядъка на 30 милиарда“, заяви Дончев.

Вицепремиерът обаче подчерта, че тези средства не се отпускат безусловно, а са за преодоляване на икономическите последствие от пандемията.

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати