Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Дончев за 173 млн. безвъзмездна помощ: Целта е да стигнем до най-малките, които са най-уязвимите

Парите

Дончев за 173 млн. безвъзмездна помощ: Целта е да стигнем до най-малките, които са най-уязвимите

Снимка:

Предлагаме на Брюксел да позволи използването на средствата от следващия програмен период авансово, съобщи вицепремиерът

Фокусът ни са най-малките, които са най-уязвими. Това е бърза, ликвидна подкрепа и целта ни е да стигнем до максимален брой предприятия. Това обясни Томислав Дончев относно програмата за подпомагане на малките фирми със 173 млн. лв., за която съобщи снощи премиерът.

Вицепремиерът посочи, че схемата се разработва така, че да е с нулева административна тежест  и всичко да е по електронен път. Идеята е и договорите да се сключват по електронен път. Според него програмата ще е максимално достъпна и очаква в нея да се включат над 20 хил. фирми.

Те ще могат да получат между 3 и 10 хил. лв. в зависимост от оборота им. Целта е мярката да стартира в началото на май.

„Става въпрос за малка работилничка, магазин, фризьорските салони, кафенета. Много често става въпрос за дохода на цяло семейство“, заяви Дончев.

Той съобщи и че предлагат на ЕС да предоставят гъвкавост за изразходването на европейските средства.

„Предлагаме да ни разрешат да можем да харчим средствата от следващия програмен период, който започва след 7-8 месеца. Ако си помогнем с няколко милиона в мерки, по-лесно да излезем от кризата. Предложението ни е да не е само за България, а да се смени европейското законодателство и да имаме право да използваме парите за следващата година авансово“, обясни той.

Дончев посочи и че сме мобилизирали са 5-6% от БВП на страната. Имаме готовност размера на мерките да стигне 10-12% от БВП.

Той посочи, че се обмислят и варианти за помощ и след пандемията.

Според вицепремиерът има сектори, които имат шанс в момента за развитие.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още