Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доц. Григор Сарийски: Инфлацията ще изяде една пета от парите ви

Парите

Доц. Григор Сарийски: Инфлацията ще изяде една пета от парите ви

Доц. Григор Сарийски: Инфлацията ще изяде една пета от парите ви - Tribune.bg
Снимка:

„Ако само преди година ви бяха казали, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, но това е факт", коментира пред БНР икономистът от БАН доц. Григор Сарийски. За него днес прогнозите са по-трудни, защото не можем да кажем как ще се развие конфликтът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван при цените на руските горива - ЕС или Кремъл.

"Ако искате да живеете по-икономично, трябва да преразгледате менюто си, да уплътните прозорците – за да плащате по-малко за отопление, да пътувате с градския транспорт, а не с автомобила си, да ползвате по-малко готови храни", съветва икономистът. По думите му, дългосрочното планиране е добро, но още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

 сегашната среда е трудно и да се направят инвестиции, с които да „се спасят“ спестяванията. В момента например, много е трудно да се намери недвижим имот, който да не е надценен", смята експертът. Според него, ако през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това означава, че реално е намалена. В такъв случай първото нещо, което трябва да направите, е да се пазарите с работодателя си.

"Ако сте планирали дълготрайни активи или ремонти, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната ефективност на дома", съветва доц. Сарийски. В дългосрочен план икономистът препоръча като най-добри вложения инвестициите в образованието на децата, като се помисли кои специалности са перспективни.

На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами започват да си правят сметката“, отбелязва икономистът. Той подчерта, че към по-далновидното поведение трябва да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при управлението на обществени финансови ресурси.

"Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват. Хубавото е, че навлизайки в рецесия, икономиката се очиства. И тепърва ще се откриват възможности за инвестиции", заключи икономистът от БАН.

 Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети