Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доц. Григор Сарийски: Нов данък върху провизиите на банките ще повиши банковите такси

Парите

Доц. Григор Сарийски: Нов данък върху провизиите на банките ще повиши банковите такси

Доц. Григор Сарийски: Нов данък върху провизиите на банките ще повиши банковите такси - Tribune.bg
Снимка:

Министерство на финансите /МФ/ предвижда данък върху провизиите на банките, коментира пред "Труд" доц. Григор Сарийски от Институт за икономически изследвания на БАН по повод пуснатите за обществено обсъждане редица промени в данъчните закони, за да се повиши събираемостта на данъчните приходи.

Според експерта новите правила за облагане на банките ще вдигнат таксите за гражданите. Ясно е, че събраните пари от депозит се раздават като кредити от търговските банки.

"Проблемът е, че когато даден кредитополучател изпадне в затруднение и не може да погаси изцяло своя дълг, банката трябва отнякъде да покрие разликата, така че да може да се разплати с вложителите си. Именно затова служат провизиите и обезценките. Просто част от приходите се заделят настрана, като се отчитат под формата на специфичен разход и парите се ползват за покриване на задълженията на банката към нейните депозанти. Идеята на МФ да обложи тези разходи е всъщност данък върху сигурността, която финансовата система осигурява на клиентите си и това означава, че за да може да покрие сумата, която ще отчисли под формата на данъци, финансовата институция ще трябва да прибегне до увеличаване на таксите и лихвите на редовните си клиенти", отбелязва икономистът. Той изтъква, че  ефектът от предлаганата промяна от МФ ще се изразява изцяло във вдигане на цените за ползване на услугите на банковата система.

"Данъкът ще се поеме изцяло от гражданите. Не на последно място трябва да споменем, че сегашният дизайн на мярката крие риск от двойно облагане на част от тези разходи, тъй като в отделни случаи провизираните вземания могат да бъдат събрани. Тогава тези (вече обложени, ако мярката влезе в сила) разходи се възстановяват с обратен знак и рефлектират върху финансовия резултат, който пък се облага по общия ред с корпоративен данък. Повторно", предупреждава Сарийски.

Сред предложенията на ведомството на Асен Василев са на хората да бъдат връщани 0,5% от платения ДДС, ако събират касовите си бележки, да се облага и хонорара за извършена услуга по граждански договори, срокът за намалената ставка от 9% за ресторантьорите да не бъде удължаван и др.

Предстои предлаганите промени от МФ да бъдат приети от Министерския съвет и да бъдат внесени за гласуване в парламента.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети