Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доц. Огнян Боюклиев: Хлябът не трябва да е евтин, а качествен

Парите

Доц. Огнян Боюклиев: Хлябът не трябва да е евтин, а качествен

Доц. Огнян Боюклиев: Хлябът не трябва да е евтин, а качествен - Tribune.bg
Снимка:

Хлябът не трябва да е евтин, а здравословен и качествен, коментира пред Нова телевизия доц. Огнян Боюклиев от БАН. „Много често, когато говорим за поскъпване на храните и сравняването на цените им у нас и в съседните държави, има нещо, което не се отчита. А това е качеството”, предупреди икономистът от Института за икономически изследвания.

По думите му „гръцкото качество в сравнение с българското е много по-високо”.

„Когато говорим за основните продукти, например бялото саламурено сирене, което в Гърция наричат фета, или за маслото, което у нас е внос и няма как да е евтино - има леки нюанси. Статистиката отчита, че има инфлация, което не е точно така. Не се отчита сезонният характер на покупките – има търговци, които се възползват от високите обороти по това време на годината. Става въпрос за спекула. Освен това започнахме да консумираме пресни плодове и зеленчуци, които се произвеждат в парници, а знаем какво става с газта и електроенергията. Това оскъпява продукцията”, обясни Боюклиев.

Икономистът изтъкна, че именно заради цената на енергията свежата храна в момента е основно вносна.

„Традиционните храни, които трябва да се консумират в момента, са туршии и кисело зеле. А ние отвикнахме от тях. И сега  внасяме продукти, макар нашите да са по-качествен отбелязва доц. Боюклиев.

По думите му цената на маслото скача, защото в Европа има недостиг на мляко.

„В Западна Европа успяха да пресекат епидемията от син език и това намали добивите на мляко, а ние сме вносители на млечни продукти”, коментира икономистът. Той напомни, че у нас основната част от земите у нас са заети със зърнени култури и ги изнасяме.

„Би трябвало това зърно да го превръщаме във фураж, за да имаме традиционни български млечни и месни продукти. Тогава ще бъде обаче и по-скъпо, защото качествената храна е скъпа", обясни доц. Боюклиев. За него хубавата новина е, че в Европа палмовото масло се ограничава.

„Има и редица неща, които не са добре, като например -  палмовото масло в Швейцария е забранено на пазара, но те пък произвеждат шоколади за износ и влагат палмово масло. Т.е. забраната е само местна, но не и за износ", уточни икономистът. Той призова за социална програма у нас, която да подпомага хората, които са в нужда, но не и да се изкривява пазара с изкуствени цени, а да се събират данъци и да се разпределят правилно. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети