Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Доц. Виктор Йоцов: Абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите за еврозоната на 1 януари 2024 г.

Парите

Доц. Виктор Йоцов: Абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите за еврозоната на 1 януари 2024 г.

Доц. Виктор Йоцов: Абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите за еврозоната на 1 януари 2024 г. - Tribune.bg
Снимка:

„Нямаме абсолютно никакъв шанс да изпълним критериите по Маастрихт за присъединяване към еврозоната на 1 януари 2024 г. – както инфлационния, така и за бюджетния дефицит“.

Това заяви пред БНР доц. Виктор Йоцов от Института за икономически изследвания към БАН, преподавател в Катедра „Финанси“ на УНСС.

Той самоопредели като „горещ привърженик на еврото“.

Според него единственият ни шанс е да се направи компромис с критериите и те се занижат, какъвто е случаят с  Хърватия.

„Ясно е, че нещо не е наред в икономиката, но не могат да се разберат нито диагноза да поставят, нито да предприемат лечение. Да не се внася сега бюджет, защото политическата отговорност винаги трябва да се носи от тези, които съставят правителство“, коментира той.

При внасяне на нов бюджет можем да станем свидетели на състезание между партиите, които искат да покажат кой е най-загрижен за хората и бюджетът да се натовари с ненужни разходи, предупреди икономистът.

Особено за общините този вариант обаче не е добър, защото на национално ниво бюджетът се пълни основно от данъци и от данък ДДС, пряко свързан с инфлацията. Общините формират техните данъци преди всичко от данъци, които не са свързани с ценовите изменения и затова ще пострадат.

„Достъп до пазарите ще има. Въпросът е да бъде на най-ниската цена. Това е проблемът. Забелязваме, че големите играчи - както и пенсионни фондове, така и търговските банки, са доста предпазливи“, каза още доц. Йоцов.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати