Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ДПС за намаляване на ДДС в целия хранителен сектор

Парите

ДПС за намаляване на ДДС в целия хранителен сектор

Снимка:

Мустафа Карадайъ: Ефектът ще е много по-голям

ДПС обмисля намаляването на ДДС за целия хранителен сектор, стана ясно след среща на депутати от Движението с хлебопроизводителите, зърнопроизводителите и мелничарите. Това е втора среща по инициатива на ДПС за намаляването на ДДС. Вчера представители на ПГ на ДПС се срещнаха с фармацевтичния бизнес, за да получат гаранции, че намаляването на ДДС категорично ще доведе до намаляване на цените на лекарствата за пациентите в страната. Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ изрази удовлетвореност от проведените срещи до момента.

„Констатирахме най-високият ДДС в хранителния сектор спрямо съседните страни и страните от Европейския съюз. Високият ДДС води до предпоставки за сив сектор в бранша и намаляване на конкурентоспособността на нашите производители“, категоричен е Мустафа Карадайъ. Групата изразява готовност да внесе законодателно предложение за по-ниска ставка на ДДС за целия хранителен сектор, ако получи уверение, че не само бизнесът ще изсветлее, а и цените за крайните потребители трайно ще намалеят. Предстои и съпоставка и анализ на ставките със съседните страни и тези от ЕС.

„Не се отказваме от намаляването на ДДС за целия хранителен сектор, което да доведе до по-голяма конкурентоспособност на нашите производители. Ефектът ще е много по-голям. Прибързани действия не правим и няма да правим“, подчерта Карадайъ. Според него ДПС ще търси широк обществен дебат и съгласие за подобна законодателна промяна.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още