Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Драстично: Над 90% ръст на цените при производството на ток, повече от 40 на сто по-високи цени на производител през април

Парите

Драстично: Над 90% ръст на цените при производството на ток, повече от 40 на сто по-високи цени на производител през април

Драстично: Над 90% ръст на цените при производството на ток, повече от 40 на сто по-високи цени на производител през април - Tribune.bg
Снимка:

Общият бизнес климат се влошава, сочат още данните на националната статистика

Общият индекс на цените на производител през април нараства с 40,2% в сравнение със същия месец на 2021 година.

Ръст на цените има и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ с 93,7%, в преработващата промишленост - с 24,9%, и в добивната промишленост - с 22,2%.

Това показват данните на Националния статистически институт за общия индекс на цените на производител в промишлеността на годишна база.

В преработващата промишленост значително повишение е отчетено при производството на химични продукти - с 34,4%, основни метали - с 30,9%, дървен материал и изделия от него, без мебели - с 29,8%, хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 27,1%, метални изделия, без машини и оборудване - с 23,4%, хранителни продукти - с 22,3%.

През април спрямо март се наблюдава 3,3% ръст при цените на производител. Повишение е регистрирано в добивната промишленост - с 6,4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5,2%, и в преработващата промишленост - с 2,3%. По-високи цени на производител в преработващата промишленост се наблюдават при производството на хранителни продукти - с 5,3%, производството на основни метали - с 5,0%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4,7%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 3,1%

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през април нараства с 49,8% в сравнение със същия месец миналата година.

Ръст на цените е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 90,5%, в преработващата промишленост - с 28,1%, и в добивната промишленост - с 23%.

Спрямо април 2021 г. съществено увеличение на цените в преработващата промишленост е отчетено при: производството на химични продукти - с 51,8%, производството на основни метали - с 45,9%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 41,4%.

Общият бизнес климат се влошава, сочат още данните на националната статистика. Несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостигът на работна сила продължават да са основните затруднения за развитието на бизнеса, като през май се наблюдава намаление на отрицателното въздействие на втория и третия фактор. 

 

 


Етикети НСИ, ток, цени
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Дарявали ли сте лични средства за политическа партия?
Покажи резултати Скрий резултати