Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. ЕБВР с пакет от мерки в борбата срещу пандемията на коронавирус

Парите

ЕБВР с пакет от мерки в борбата срещу пандемията на коронавирус

Снимка:

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) представи спешен пакет от мерки на стойност 1 млрд. евро, за да помогне на компаниите от своите региони да се справят с въздействието на пандемията от коронавирус.

Предложенията са одобрени от акционерите на Банката, която инвестира в подкрепа на развитието, особено на частния сектор в 38 нововъзникващи икономики, се казва в съобщение на официалния сайт на институцията.

В рамките на спешната програма ЕБВР ще създаде „рамка за устойчивост“, за да осигури финансиране за клиенти на ЕБВР със стабилен бизнес, които изпитват временни затруднения с обслужването на кредитите си.

Според президента на банката Сума Чакрабарти, „пандемията на COVID-19 и нейните икономически последици представляват безпрецедентно предизвикателство за ЕБВР и неговите страни на действие”. Това е довело до решението за създаване на рамка за устойчивост, включваща 1 милиард евро първоначално и допълнително финансиране за съществуващи клиенти, която предвижда спешна ликвидност, оборотен капитал и търговско финансиране. Банката има готовност за по-нататъшни активни и неотложни стъпки за коригиране и разширяване на инструментите си за финансиране в партньорство със своите страни на дейност, партньорски международни и финансови институции и международната общност, подчерта той.

Планираните мерки включват разширяване на търговското финансиране и осигуряване на краткосрочно финансиране до две години чрез финансови институции, по-специално в подкрепа на малки и средни предприятия.

Банката ще предостави оборотни средства за срок до две години за други предприятия и енергийни производители и преструктуриране на баланса и краткосрочна ликвидност за свои клиенти, които оперират в областта на енергетиката и инфраструктурата.

Икономистите на ЕБВР очакват да бъде засегнато икономическото производство именно в нейните региони на дейност, особено в Централна Азия, Източна Европа и Югоизточна Европа, Русия и Кавказ.   


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема