Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Парите
  3. Една трета от общините в България въвеждат режим на тока

Парите

Една трета от общините в България въвеждат режим на тока

Една трета от общините в България въвеждат режим на тока - Tribune.bg
Снимка:

Една трета или над 90 общини в България въвеждат режим на тока, съобщи Нова тв. Основна причина са непосилните сметки за ток, за които кабинетът на Кирил Петков още не е изплатил компенсации. Затова в общини, където сметките са над три пъти спрямо година назад, загасват уличното осветление или съкращават служители в администрацията.

„Досега беше намалена до минимум, инвестирахме във видеонаблюдение, но сега очакваме ръст на кражбите и престъпността“, притесняват се кметовете на общини, застрашени от фалит.

Освен това кметовете по места сами ще определят в кои часови зони няма да има ток и по кои улици. Засега те са обединени около графика сутрин от 5:30 до 7:00 часа и вечерта от 18:30 до 23:00 часа да има улично осветление.

За училищата и детските градини режимът на ток ще бъде въведен тази седмица. Те няма как да бъдат оставени без ток, но ще трябва да намалят потреблението си.

Режим на тока въведоха и храмовете у нас и Рилският, и Бачковският манастир са с ограничено потребление след тройно по-високи сметки за електроенергия.

„Отопляват се монашеските килии, които са 10 на брой. Само от продажба на свещи и на икони няма как да посрещнем тези големи сметки за ток. Тук трябва да се намеси държавата и нейната помощ в момента е много важна за манастира”, уточнява секретарят на Бачковския манастир Васил Апостолов.

Икономии се правят и в кухнята на светата обител. В манастира са убедени, че ако токът стане битов, сметките ще паднат наполовина.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети общини, режим, ток

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети